μάθημα υδρολογίας για κλάματα

hydrology

Το Παρατηρητήριο φιλοξενεί κείμενο των καθηγητών Α.Π.Θ. και γνωστών για την αντίθεσή τους στην επένδυση του χρυσού, Θεοχάρη Δ. Ζάγκα, Δημητρίου Ι. Στάθη και Αθανασίου Γ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι αρχίζοντας με τον τίτλο «Ο ρόλος της δασικής βλάστησης στις λεκάνες απορροής των ρεμάτων και στον εφοδιασμό των εδαφών και των πηγών με καθαρό πόσιμο νερό», επιχειρούν ένα μάθημα υδρολογίας για μαθητές γυμνασίου: «Η μεταφορά του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης, η κίνησή του πάνω σε αυτή και η επιστροφή του στην ατμόσφαιρα λέγεται υδρολογικός κύκλος», κ.λπ., κλ.π…

Το θέμα που δεν θίγουν καθόλου οι κύριοι “καθηγητές” είναι η κλίμακα. Δεν μας εξηγούν πως θα γίνουν όλες αυτές οι καταστροφές που αναφέρουν με μια επέμβαση στο 0,09% του δασικού οικοσυστήματος και μάλιστα όχι ταυτόχρονα; Διότι είναι γνωστό ότι οι προγραμματισμένες και εγκεκριμένες απομακρύνσεις βλάστησης δεν θα γίνουν ταυτόχρονα, αλλά όταν ανοίγει ένα μέτωπο θα αποκαθίσταται άλλο.

Και μια ερώτηση: Ο κος Ζάγκας δεν είναι και πρόεδρος της Δασολογικής Εταιρείας; Που έχει έδρα της το γραφείο του Ζάγκα, στην Πανεπιστημιούπολη της Θες/νίκης; Δύσκολοι καιροί για επιστήμονες…