Μόνο τα μαθηματικά Κατρούγκαλου, ο οποίος εξοικονόμησε, όπως ισχυρίζεται, κάποια δις από τις συντάξεις, αλλά χωρίς να τις περικόψει (!!!), συγκρίνονται με τα μαθηματικά του Τόλη…
Εντυπωσιάστηκα από τα νούμερα που παραθέτει ο τρομολάγνος και αμιαντόφιλος Τόλης σε ανάρτηση στο περίπτερό του, και είπα να ρίξω κι εγώ μια ματιά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων…
Ας δούμε πρώτα τι ισχυρίζεται ο Τόλης, αν και υποπτεύομαι πως τα νούμερα τα έχει βγάλει κάποιος από την σούπερ-επιστημονική ομάδα των antigold, δηλαδή ομότιμος και σία…
Λέει λοιπόν ο Τόλης: «Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, Πιν. 5.3.9-3 (σελ. 5.3-105) η παραγωγή σκόνης στους χώρους του μεταλλείου θα φτάνει τους 2.162 τόνους την ώρα και ο χρόνος λειτουργίας της εξόρυξης θα είναι 8.280 ώρες κατ’έτος ήτοι 24 ώρες το 24ωρο επί 345 μέρες το χρόνο. Η μέση περιεκτικότητα ακτινόλιθου/αμίαντου κατά τη ΜΠΕ είναι 3% για το μετάλλευμα και 8% για τα στείρα και συνακόλουθα η εκπομπή αμιάντου στον αέρα θα φτάνει τους 108 τόνοι ανά ώρα, επί 345 μέρες το χρόνο!»
Όντως, οι αριθμοί και οι πίνακες ισχύουν… Με την ερμηνεία υπάρχει θέμα… Κάνω τις πράξεις και βλέπω πως 2.162 τόνοι σκόνης την ώρα, επί 8.280 ώρες ετησίως, κάνουν 17.901.360 τόνους «σκόνης» ετησίως! Με 3% τρεμολίτη, μας κάνουν 573.040,80 τόνους τρεμολίτη στον αέρα ετησίως… Έτσι Τόλη; ….Έτσι Σαράντη; Εκεί τελειώνει και το κεφάλαιο στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Παρακάτω δεν διάβασε κανείς; Να σας τα θυμίσω εγώ λοιπόν…
Οι 2.162 τόνοι ωριαίως, είναι προφανώς ο όγκος του ορυκτού που θα κονιορτοποιείται… Σε καμία περίπτωση «σκόνη» που θα σηκώνεται στον αέρα… Εξάλλου στον ίδιο πίνακα λέει από κάτω πως υπάρχει συντελεστής μείωσης των εκπομπών σωματιδίων PM10 (αυτά δηλαδή με διάμετρο 10μm) τουλάχιστον 40% λόγω διαβροχής… Αλλά συνεχίζει το κείμενο και λέει ξεκάθαρα πως έχουν υπολογιστεί με βάση τη μεθοδολογία που περιγράφεται στην παράγραφο 7.11.3 οι πραγματικές εκπομπές που αναμένονται κατά τη διάρκεια των εργασιών και λειτουργίας του έργου που παρουσιάζονται σε πίνακες που ακολουθούν. Θα πάρω την δυσμενέστερη περίπτωση, τον πίνακα 5.3.9 -5, σελίδα 5.3.-106, που είναι η φάση λειτουργίας και θα αθροίσω τις αναμενόμενες εκπομπές σωματιδίων ΡΜ10 που έχουν υπολογιστεί, δηλαδή εκπομπές από τα μηχανήµατα / φορτηγά (Κg/y), εκπομπές από διαχείριση υλικών (Kg/y), εκπομπές στο ∆ρόμο Σκουριές Στρατώνι (Kg/y), και εκπομπές από τη χρήση εκρηκτικών (Kg/y). Όλα αυτά κάνουν 183,79 τόνους το χρόνο… Αν υποθέσω ότι παντού υπάρχει τρεμολίτης, ακόμα και στη σκόνη του δρόμου Σκουριών-Στρατωνίου (!), μου βγαίνει ο τρεμολίτης 5,5 τόνοι το χρόνο…. Μεγάλη η διαφορά από τους 573.040 τόνους τρεμολίτη που υπαινίσσεται ο Τόλης έτσι; Μας λείπουν κάπου 573.034,5 τόνοι…
Κι αυτά χωρίς να εξετάσουμε το πόσο βλάπτει ο συγκεκριμένος τρεμολίτης, αν είναι ακτινόμορφος, κ.λπ, κλ.π…Και δεν θα συνυπολογίσω πως κατά την χρήση εκρηκτικών απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κυρίως NOx και PM10, αλλά στην πράξη ένα μέρος κυρίως των σωματιδίων εγκλωβίζεται στις στοές και τελικά πέφτει στο έδαφος. Η ποσότητα αυτή είναι αδιευκρίνιστη και εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το μεταλλείο, το μήκος των στοών κλπ και συνεπώς είναι διαφορετικό για κάθε μεταλλείο.
Αλλά η μέθοδος προβάλλουμε ότι μας συμφέρει, είναι προσφιλής τόσο στο antigoldπαρεάκι, όσο και στην ευρύτερη κυβερνητική ομήγυρη, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά με τις εξαγγελίες υπουργών και στελεχών για την επικείμενη ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού… Μόνο τα μαθηματικά Κατρούγκαλου, ο οποίος εξοικονόμησε, όπως ισχυρίζεται, κάποια δις από τις συντάξεις, αλλά χωρίς να τις περικόψει (!!!), συγκρίνονται με τα μαθηματικά του Τόλη…