Είχα πει να μην ξανασχολιάσω το θέμα της ημερίδας του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ, όπου πριν μερικές εβδομάδες, δημοσιοποιήθηκαν τα πορίσματα μιας μελέτης δύο καθηγητών του που μας πληροφόρησαν ότι ο ορυκτός μας πλούτος, εξαιρουμένων των υδρογονανθράκων, εκτιμάται σε 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ και πως η σημερινή εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αφορά μόνο την εκμετάλλευση του 0,15% των δυνητικών της κοιτασμάτων.
Ο κος Δημητριάδης όμως επανέρχεται και πάλι στο θέμα, και δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να σχολιάσω, διότι δεν περιορίζεται στην παράθεση της αντίθετης γνώμης του, αλλά προχωράει και σε μια επιχειρηματολογία, η οποία χρήζει ανάλυσης…
Λέει λοιπόν ο κος Δημητριάδης:
«[…] Αν θα πρέπει από το 0,15% της εκμετάλλευσης των ορυκτών μας πόρων (και πάλι πλην υδρογονανθράκων) να μεταβούμε στο 100% για να απολαύσουμε τα τρις μας, κάτι ανάλογο ποσοτικά θα πρέπει να έχουμε κατά νου για τη μετάβαση από τα σημερινά συνολικά υπολογιζόμενα και καθόλου ευκαταφρόνητα απόβλητα εξορύξεων και μεταλλευτικής κατεργασίας προς τα μελλούμενα να μας προκύψουν. Ερευνητέο βέβαια το πού θα έχουν τότε μετοικήσει οι κάτοικοι της χώρας αυτής, πλην του ενός περίπου εκατομμυρίου ατόμων που θα εργάζονται τότε στα μεταλλεία. Όπως προκύπτει από μια αναγωγή των απαιτούμενων εργαζόμενων σ’ αυτά με βάση το ότι τώρα μόνο για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής προβλέπονται 1.300 εργαζόμενοι σε μια δραστηριότητα που δεν αποτελεί παρά μέρος μόνο του 0,15% της όλης δυνητικής απασχόλησης όταν με το Θεό αξιοποιήσουμε το 100% του (και πάλι πλην υδρογονανθράκων) υπόλοιπου ορυκτού μας πλούτου».
Φοβερή σκέψη! Δηλαδή θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ το 100% των αποθεμάτων μας, έτσι; Με 1.000.000 εργαζόμενους! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της μπουρδολογίας, τότε τι είναι; Τι είδους αναγωγή είναι αυτή; Όλες οι εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν τον ίδιο χρόνο ζωής και απαιτούν τους ίδιους εργαζόμενους; Είναι όλες ίδιας έντασης; Επίσης κε Δημητριάδη, για να χρησιμοποιήσω κι εγώ ένα επιχείρημα στο πνεύμα του άρθρου σας, ποιός θέλει με τη μιάς 1,5 τρις… Δεν βιαζόμαστε… Με τη ρέγουλα… (Και γνωρίζετε ΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοούν οι δύο καθηγητές λέγοντας πως ο ορυκτός μας πλούτος, εξαιρουμένων των υδρογονανθράκων, εκτιμάται σε 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η επιχειρούμενη εκ μέρους «μετάφραση» των λεγόμενών τους, –επειδή σίγουρα δεν είστε αφελής–, είναι εκ του πονηρού…
Και κάτι ακόμη…
Το σχόλιό σας πως ένας εκ των καθηγητών υπήρξε σύμβουλος του πρώην υπουργού περιβάλλοντος κ. Μανιάτη, δεν ισχυροποιεί τις θέσεις σας, τη στιγμή που μια χορεία από ειδικούς και καθηγητές του antigold «κινήματος» υπήρξαν στελέχη ή υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες θέσεις… Μην αρχίζουμε να αραδιάζουμε ονόματα…