Το ατύχημα στην Κοζάνη, όπου εκκενώθηκε χωριό λόγω τεράστιας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου, είναι γνωστό από χθες. Ολόκληρο το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αυτοψία που διενήργησε έπειτα από την κατολίσθηση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας, αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.
Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο της κατολίσθησης βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι’ αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».
Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνταίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.
Έπειτα από τη σημερινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.
Ωραία. Με την σωστή παρακολούθηση πάρθηκαν τα σωστά μέτρα, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, οι επιπτώσεις αντιμετωπίζονται και η κατάσταση ελέγχεται.
Βγήκε κανείς να πει να κλείσει το λιγνιτωρυχείο; Βγήκαν τίποτα «οικολόγοι» να διαμαρτυρηθούν; Βγήκαν τίποτα «κάτοικοι της περιοχής» να σκίζουν τα ιμάτιά τους και να λένε «κινδυνεύουν τα παιδιά μας»; Βγήκε καμιά γραφική ΜΚΟ τύπου «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» να μπουρδολογήσει; ΤΙΠΟΤΑ! Η σιωπή των αμνών… Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.
Μη συνεχίσω, απλά συγκρίνεται την κατάσταση με την Στρατονίκη (όπου δεν έχουν καν σχέση τα μεταλλεία με τις ρηγματώσεις) και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα…