Αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την στάση που τήρησε το πρώτο εξάμηνο του 2015, αφήνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble, σε συνέντευξη του στα “Νέα”. Παράλληλα, αναφέρει ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τοποθετεί πιθανά μέτρα για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστούν, για το τέλος του προγράμματος.
Όπως αναφέρει ο W. Schauble, η γενικότερη επιδίωξη όλων είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, χωρίς πρόγραμμα, να μην εξαρτάται από πρόσθετη βοήθεια και αυτό πρέπει να επιτευχθεί ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς. “οι ευκαιρίες για αυτό υπάρχουν. Ακολουθήσαμε την πορεία που συμφωνήσαμε, αλλά για ικανοποίηση είναι ακόμα νωρίς”, δηλώνει.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή καθώς η χώρα δεν πληρώνει χρεολύσια για μεγάλη περίοδο και έχει χαμηλά επιτόκια. Μελλοντικά, αναφέρει, το χρέος ίσως καταστεί πρόβλημα για τη Ελλάδα και τότε πρέπει να συζητηθεί. “Αλλά αν εστιάσει τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τι απαραίτητες για τη Ελλάδα αλλαγές. Με τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν μεγαλύτερα βήματα από ότι στο παρελθόν. Για αυτό οι οίκοι αξιολόγησης βελτίωσαν την εκτίμηση τους για την Ελλάδα”, αναφέρει.
Συμπληρώνει ότι, “όταν η ελληνική οικονομία η ελληνική οικονομία δεν θα εξαρτάται πλέον από τη βοήθεια, θα δούμε αν και εφόσον είναι απαραίτητα περαιτέρω βήματα”, με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2018 σύμφωνα με τη συμφωνία. Ο ίδιος θεωρεί ότι αν στο τέλος στο τέλος του προγράμματος δικαιωθεί το ΔΝΤ το οποίο έχει αρνητικές προγνώσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα. “Αν το ΔΝΤ δεν δικαιωθεί, όπως προβλέπει η αισιόδοξη πρόγνωση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε δεν θα χρειαστούν. Για αυτό ας υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε, τι θα έχει επιτευχθεί”.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη και τη μετάλλαξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι κανόνες του ΔΝΤ ταιριάζουν σε μια χώρα που έχει δικό της νόμισμα και όχι σε μια χώρα που είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης, συμπληρώνοντας ότι “στην περίπτωση που κάποτε χρειαστούμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης , πρέπει να εξελιχθεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο”. Θεωρεί δε ότι δεν θα έπρεπε να μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα για τη Ελλάδα, καθώς η χώρα μας εργάζεται για να πετύχει το τρέχον πρόγραμμα. “Τέτοιες εικασίες είναι επιβλαβείς και για τις αγορές”, συμπληρώνει.
Ο κ. Schauble θεωρεί ότι ο στόχος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές το καλοκαίρι του 2018: ” Η Ελλάδα τώρα σχεδιάζει ξανά μερική πρόσβαση στις αγορές. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί και το 2014, προτού η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ- ενόψει της απαραίτητης ενισχυμένης πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας- αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να επιβάλει πρόωρε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχθεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφτεί προηγουμένως και τους είπα: “Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρων, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή τη υπόσχεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα”. Το έκανε παρ’ όλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεση του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη”.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συνεχίζει αναφέροντας ότι αυτός δεν ζήτησε την περικοπή των συντάξεων, όμως θεωρεί ότι “είναι εύκολο στην πολιτική αντιπαράθεση να λες: πρέπει δυστυχώς να κόψουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτό δεν είναι σωστό, διότι παραπλανά την κοινή γνώμη”.
“Ανοησίες”
Ο κ. Shauble θεωρεί “ανοησίες” την άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί τον “κατ’ εξοχήν ακραίο εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού”, καθώς αυτοπροσδιορίζεται ως Χριστιανοδημοκράτης. “Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει καλά”, αναφέρει. “Είμαι εκ πεποιθήσεως υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, που προέκυψε από τις εμπειρίες των Γερμανών με την καταστροφή από τον Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο”, συνεχίζει.
Όπως αναφέρει, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος τον καλεί στο τηλέφωνο για να ζητήσει τη συμβουλή του όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και όπως δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, “αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλο”.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει ότι μίλησε μαζί του όπως ακριβώς μίλησε με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Τέλος, για τον πρώην Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Schauble δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “έχει χάσει προ πολύ, την αξίωση να των πάρω στα σοβαρά”.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 1/7/2017]