Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο πως η Ελληνική πλευρά θα ανακοινώσει το δικό της Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης έως το τέλος Απριλίου.
Το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται για την κάθοδο (σ.σ. διάρκειας μίας εβδομάδας) των θεσμών που ξεκινά την Δευτέρα, προσπαθώντας να διαμορφώσει τη γραμμή “άμυνας” στα μηνύματα που φτάνουν από τις έδρες των δανειστών. Ένα από τα μηνύματα αυτά είναι η ανάγκη για επιτάχυνση των επόμενων βημάτων.
Οι θεσμοί ζητούν να έρθουν “μπροστά” οι αποφάσεις για μεγάλα θέματα των 88 προαπαιτούμενων, όπως είναι το τελικό ύψος των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις, αλλά και τα αντίμετρα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές ανησυχούν για μία επανάληψη του “θρίλερ” της 3ης αξιολόγησης των 5,7 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια ανησυχούν για το ορόσημο του Μαΐου (που έχει τεθεί ως τέλος χρόνου εφαρμογής των 88 τελευταίων μνημονικών απαιτήσεων). Αυτή τη φορά πρέπει να κλείσουν τα πάντα εγκαίρως για να τηρηθεί το ορόσημο που έθεσε στο θυελλώδες Eurogroup της Δευτέρας ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ο λόγος για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας για την αξιολόγηση, το χρέος και την επόμενη μέρα έως την υπουργική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια έχουν κλείσει “ραντεβού” με όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με τις τράπεζες προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση και την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Οι θεσμοί προγραμματίζονται να μείνουν λίγες ημέρες, περίπου 1 εβδομάδα, καθώς ο επόμενος πολιτικός στόχος είναι κοντά. Θα δώσουν “ραπόρτο” στο EWG της 1ης Μαρτίου που έχει στο επίκεντρο τα σενάρια για το ελληνικό χρέος.
Ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός
Κορυφαίο μεταξύ των νέων 88 νέων προαπαιτούμενων είναι αυτό του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού (2019-2022) που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή το αργότερο τον Μάιο, περιλαμβάνοντας όμως το τελικό “μείγμα” μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων τα έτη 2019-2020, καθώς και τα αντίμετρα που φιλοδοξεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Θα πρέπει δηλαδή έως τότε οι στόχοι του να κλειδώσουν με τη “βούλα” του ΔΝΤ, το οποίο έχει δια νόμου αναλάβει το ρόλο του υπέρ-επόπτη. Ετσι, εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι θα πρέπει να τεθεί πολύ καιρό πριν από τις ελληνικές αρχές ο ελληνικός σχεδιασμός για να ξεκινήσει η μεγάλη μάχη.
Αλλά και στα υπόλοιπα 87 προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται μία σειρά από παρεμβάσεις που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και γι αυτόν τον λόγο πρέπει να έρθουν μπροστά. Περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών (και την πιθανή προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ), η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η συγκράτηση της δαπάνης υγείας, συγκεκριμένα βήματα στην μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη φορολογία επιχειρήσεων. Περιλαμβάνεται και μία λίστα μεταρρυθμίσεων με υψηλό βαθμό δυσκολίας: ένα πολύ ασφυκτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, αλλά και τομών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Όσον αφορά στο “παρελθόν” το μεγάλο μέτωπο είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που προκάλεσαν και τον έντονο διάλογο μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και συνιστούν την αιτία καθυστέρησης κατά 1 μήνα της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης. Η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ τοποθετείται πλέον χρονικά από τον κεφαλής του ESM το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Η αναβολή αυτή δεν προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας στα κρατικά ταμεία, αλλά δείχνει τις δυσκολίες στην διαπραγμάτευση. Και τούτο δεδομένου ότι θα πρέπει πλέον να γίνουν πάρα πολλά, σε πολύ λίγο χρόνο και χωρίς κανένα περιθώριο καθυστερήσεων.
Ένα από τα μηνύματα του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας είναι ότι οι θεσμοί θέλουν να υλοποιηθούν όλα μέχρι κεραίας. Και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τελειώσει με τις μνημονικές δεσμεύσεις αλλά και με τις δικές της πρωτοβουλίες.
Το Εθνικό Σχέδιο και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
Πέρα από τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν και οι εθνικές πρωτοβουλίες. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει το δικό της Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης έως το τέλος Απριλίου. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί με όχημα αυτό το σχέδιο (που θα γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς) θα πρέπει να ενταχθεί το ταχύτερο δυνατό στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, δηλαδή στη διαδικασία επιτήρησης των κρατών-μελών της Ε.Ε. (από την οποία εξαιρούνταν τα προηγούμενα χρόνια λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων) ως το πρώτο βήμα για τη χάραξη του μετα-μνημονιακού πλαισίου εποπτείας που επίσης θα πρέπει να “κλείσει” τον Ιούνιο.
[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/ , της Δήμητρας Καδδά, 22/2/2018]