Πλήγμα στην κινδυνολογία περί… επικείμενης καταστροφής στη Χαλκιδική λόγω της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλητων της «Ελληνικός Χρυσός» σε περιοχή σεισμογενούς ρήγματος, προκάλεσε η αντιπαράθεση του ηγέτη του antigold κινήματος, πολιτικού μηχανικού Τόλη Παπαγεωργίου και του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρου Παυλίδη στο πλαίσιο ημερίδας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα «ενεργά ρήγματα και επιπτώσεις στα τεχνικά έργα».
Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Παυλίδης, αναφερόμενος στα ρήγματα της Χαλκιδικής, υπογράμμισε ότι ενώ ο αντισεισμικός κανονισμός οφείλει να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο σεισμού για κάθε κατασκευή, είτε αυτός συμβεί αύριο, είτε σε χίλια χρόνια, γεωλογικές μελέτες καταδεικνύουν, ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου σεισμού από τα ρήγματα της επίμαχης περιοχής, καθώς το βασικό έχει εκτονωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, τα δε μικρότερα παράγουν πολύ μικρές «επιταχύνσεις».
Άλλοι επιστήμονες επίσης, υπογράμμισαν πως ανάλογα με την χωροθέτηση ενός τεχνικού έργου σε σχέση με ένα ενεργό ρήγμα, οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν ειδική μέριμνα ενίσχυσης της κατασκευής, βάσει των στοιχείων γεωλογικών, εδαφολογικών και άλλων μελετών.
Ο κ. Παπαγεωργίου πήρε τον λόγο και επιχείρησε να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας, επισημαίνοντας πως άλλοι επιστήμονες δεν είναι τόσο καθησυχαστικοί. Ελαβε όμως μια κατηγορηματική απάντηση από τον κ. Παυλίδη, πως ακόμα κι αν το ρήγμα θεωρείται ικανό να δώσει έναν επικίνδυνο σεισμό, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί για αρκετές εκατοντάδες χρόνια.
Δείτε εδώ το βίντεο της αντιπαράθεσης από την ημερίδα
[ΠΗΓΗ: https://www.thepresident.gr, 30/11/2018]