Αποθέσεις αποβλήτων ασφάλτου και σκυροδέματος στην περιοχή του Πολυγύρου
Αυτοσχέδιες χωματερές που θυμίζουν τριτοκοσμικές εικόνες υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, με ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων. Απόβλητα ασφάλτου και σκυροδέματος, μπάζα από ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις έχουν παρατηθεί σε περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού κάλλους και τουριστικής αξίας όπως η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Ιερισσός και ο Πολύγυρος.
Την ώρα που η Χαλκιδική ετοιμάζεται για ακόμη μια καλοκαιρινή σεζόν να υποδεχθεί των μεγάλο όγκο τουριστών, η τραγική αυτή κατάσταση παραμένει και οι παράνομες αποθέσεις συνεχίζονται. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του makthes.gr, σε σημεία των προαναφερόμενων περιοχών ο όγκος μπάζων έχει διογκωθεί και αποτελούν εστίες περιβαλλοντολογικής ρύπανσης.
Κάτοικοι και επαγγελματίες καταγγέλλουν στο makthes.gr την παράνομη ρίψη και ανεξέλεγκτη των μπάζων, εκφράζοντας τον φόβο πως η κατάσταση αν παραμείνει στάσιμη, υπάρχει κίνδυνος επιπτώσεων στην τοπική οικονομία, καθώς στις περιοχές που υπάρχουν τα μπάζα θα υπάρχει τουριστική υποβάθμιση. Επίσης, αναφέρουν τις έντονες ανησυχίες τους για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον σε περίπτωσης πυρκαγιάς ή πλημμυρών. Οι καταγγέλλοντες ζητούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές να καθαρίσουν τις περιοχές και να σταματήσει η ρίψη μπάζων.
Τι προβλέπει ο νόμος
Το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των μπάζων, από τη στιγμή που δημιουργούνται έως και την τελική τους αξιοποίηση, που είναι η ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, ο παραγωγός των μπαζών είτε από ιδιωτικά είτε από δημόσια έργα, υποχρεούται να υποβάλει στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των μπάζων που παράγει και πρέπει να τα μεταφέρει σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, καθώς πλέον όλα τα μπάζα μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό έως και 100%.
Όπως φαίνεται οι ιδιώτες αλλά και μετέπειτα οι αρμόδιες δημόσιες αρχές δεν ακολουθούν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να αντικρίζουμε τις παρακάτω εικόνες. Η εφαρμογή του νόμου προβλέπει να καθαρίζονται οι περιοχές και να μαζεύονται όλα τα μπάζα, ωστόσο αυτό δεν γίνεται με αποτέλεσμα η Χαλκιδική να είναι το «θύμα» της καταστρατήγησης της νομοθεσίας.
Το makthes.gr θα ερευνήσει την έκταση του προβλήματος και θα αναζητήσει απαντήσεις για το ποιος έχει την ευθύνη της κατάστασης.
Μπάζα από ανακαινίσεις τουριστικών μονάδων στην περιοχή Νικήτης
Ανεξέλεγκτος χώρος απόθεσης μπάζων στην Νικήτη
Απόβλητα ανακαίνισης – κατεδάφισης στην περιοχή Παρθενώνα Μαρμαρά
[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 11/3/2019]