Δεν έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό, θα συζητήσουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια, η υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων δεν είναι μόνο δικό μας θέμα αλλά οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και τον ιδιώτη μέτοχο, ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα του ναυαγίου του διαγωνισμού. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ανέμενε τουλάχιστον μία προσφορά, ωστόσο πολιτικοί λόγοι αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και την αγορά, επηρέασαν την εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ των οποίων και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αφού όμως προηγουμένως υπάρξει συζήτηση και αποτίμηση για τα αίτια της αποτυχίας. Καθοριστική παράμετρος των συζητήσεων είναι και το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένος εγγεγραμμένος στόχος εσόδων από την πώληση και όχι κάποιος θεσμικός στόχος για το άνοιγμα της αγοράς, όπως συμβαίνει με άλλες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα. Προς το παρόν, η μόνη λύση που δε φαίνεται να είναι στο τραπέζι, είναι η διάθεση μεριδίου μέσω του ΧΑ.
Και ενώ χρονικά, η κυβέρνηση δε φαίνεται να βιάζεται για τα ΕΛΠΕ, οι εξελίξεις δε φαίνεται να επηρεάζουν την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία προχωρά κανονικά. Εδώ το χρονοδιάγραμμα ισχύει κανονικά και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος εντός του δεύτερου 15νθημέρου του Απριλίου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων.
Προχθές μάλιστα η ΓΣ του συλλόγου εργαζομένων ΔΕΠΑ (ΣΕΔΕΠΑ) εξέφρασε με ψήφισμά της την απόλυτη αντίθεσή της χαρακτηρίζοντας θεσμικό έγκλημα τη διάλυση της ΔΕΠΑ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για 3ετή ολιγωρία στην προσαρμογή της εταιρείας στα νέα δεδομένα της αγοράς και κάνουν λόγο για μεθοδευμένο σχέδιο που οδηγεί στη διάλυση.
“Εκπονούνται εκ των υστέρων επιχειρηματικά σχέδια για να καταδείξουν εκ των υστέρων τη βιωσιμότητα των νέων εταιρειών” υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Επίσης ο ΣΕΔΕΠΑ κάνει λόγο για λανθασμένη επιχειρηματικά επιλογή που αποφασίστηκε και επιβλήθηκε από τρίτους.
Και μπορεί στην περίπτωση της ΔΕΠΑ ένα από τα βασικά ζητήματα να είναι οι αντιδράσεις των εργαζόμενων, στην περίπτωση της λιγνιτικής αποεπένδυσης, τα ζητήματα αφορούν πρωτίστως στις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη δημιουργία κατάλληλων όρων για την επιτυχία του διαγωνισμού.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σταθάκης, σε σχέση με τις 4 εκκρεμότητες του διαγωνισμού, δε φαίνεται ότι θα έχουμε έγκαιρη κατάληξη του θέματος των ΑΔΙ, ενώ μετά και τις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν δεν θα υπάρχει στο SPA μηχανισμός επιμερισμού ζημιών.
Σε ό,τι αφορά τη μονάδα του Αμύνταιου αυτή είναι οριστικό ότι θα κλείσει στις 32 χιλιάδες ώρες. Τέλος ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση με το θέμα του ορυχείου που προμηθεύει λιγνίτη τη Μελίτη (Αχλάδα) μετά και από τη μεσολάβηση που έχει επιχειρηθεί από το υπουργείο ενέργειας.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, του Χάρη Φλουδόπουλου, 10/4/2019]