Σημαντική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

Η αβεβαιότητα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να βλέπουν σημαντική άνοδο των αποδόσεών τους και τους επενδυτές να εκφράζουν μέσα από ρευστοποιήσεις την ανησυχία τους για τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Αν και τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο το αμέσως επόμενο διάστημα δεν έχουν αλλάξει, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η ξαφνική επιδείνωση του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της νέας έκδοσης, θυμίζοντας το “λάθος” με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018 εν μέσω αναταραχών στις διεθνείς αγορές οι οποίες και οδήγησαν στην εκτόξευση της απόδοσής του πάνω από 4% (από το 3,5% όπου εκδόθηκε) μέσα σε λίγες ώρες, ζημιώνοντας τους επενδυτές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα άνοδο κατά 3% και στο 3,446%, ξεφεύγοντας από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, ενώ στο 2,36% με άνοδο 4,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης αγγίξει τον Απρίλιο. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2018 (νυν 6ετές) διαμορφώνεται στο 2,7% (στο 2,52% ήταν το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε τον Απρίλιο).

Οι επενδυτές βλέπουν πως οι εκλογές έχουν αρχίσει και προκαλούν αβεβαιότητα, με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των εξαγγελιών της κυβέρνησης να είναι ένας μεγάλος “άγνωστος”, ενώ άγνωστη παραμένει και η αντίδραση των θεσμών και εάν αυτές οι ενέργειες είναι μονομερείς ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές έχει αλλάξει, με την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα να αυξάνονται και έτσι οι επενδυτές στρέφονται μακριά από το ρίσκο, προτιμώντας πιο “συντηρητικές” στρατηγικές και αυτό δεν αναμένεται να αφήσει αλώβητα τα ελληνικά assets, τη στιγμή μάλιστα που και στο “εσωτερικό” δημιουργείται νευρικότητα. Άλλωστε η UBS προειδοποίησε χθες πως οι προκλήσεις γύρω από την Ελλάδα και ειδικά για το μακροπρόθεσμο διάστημα, είναι πολλές και έτσι συνέστησε πώληση των ελληνικών κρατικών τίτλων.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr, της Ελευθερία Κούρταλη, 8/5/2019]