Ακόμα και χωρίς την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό, η ελληνική οικονομία πρόκειται να ξεπεράσει τους στόχους της ανάπτυξης, σημειώνουν στο mononews.gr κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανήμερα της κατάθεσης του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.
Ακόμα κι αν δεν αναπτυχθούν στην πλήρη έκτασή τους οι εργασίες στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, η έναρξη των οποίων αναμένεται, όπως τονίζεται, εντός του πρώτου 3μήνου του 2020, οι επενδύσεις στην αγορά των ακινήτων και επενδύσεις, όπως της Eldorado στην Χαλκιδική, αναμένεται να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των ξένων οίκων, αλλά και της Κομισιόν.
Σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος 1,8% αλλά, κόντρα στο καθοδικό περιβάλλον της ευρωζώνης (1,2%), το 2020, με οδηγό τις μειώσεις φόρων και την τόνωση των εξαγωγών, αναμένεται επιτάχυνση στο 2,3%.
Ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή πάντως συνεχίζει να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος.
Οι ίδιες πηγές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η προσέγγιση της Κομισιόν μάλλον είναι συντηρητική.
Ακόμα και τα έσοδα από τα ANFAs και τα SMPs, δηλαδή τα κέρδη που αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, 760 εκατ. ευρώ για το 2019 και 600 εκατ. ευρώ για το 2020, τελούν υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δηλαδή να εγγραφούν στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τις επενδύσεις ή, σε κάθε περίπτωση, να δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των θεσμών ότι θα πάνε για επενδυτικούς σκοπούς. Ούτε καν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αν και παραμένει ανοιχτή η συζήτηση. Δηλαδή, με τη διάθεση αυτού το ποσού σε διάφορες δράσεις και με τη σχετική μόχλευση, ουσιαστικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι αυτή που για πρώτη φορά μετά από τρία μνημόνια θα είναι αυτή που θα δώσει τον τόνο των επενδύσεων.
Αυτό και μόνο, εφόσον επιτευχθεί, αποτελεί 0,5% αύξηση του ΑΕΠ, συν τα προσδοκώμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον από την ωρίμανση κάποιων επενδυτικών ενεργειών.
Mεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, είναι η αγορά ακινήτων. Και όταν λέμε αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εννοούμε από την αγορά του ακινήτου μέχρι την κατασκευή, την ανακαίνιση, την μεταβίβαση, την ενοικίαση, οτιδήποτε δαπανάται, επενδύεται ή δίνει εισόδημα από τα ακίνητα. Μόνο ο κατασκευαστικός κλάδος από 1998 έως το 2011 συνεισέφερε στο ΑΕΠ ετησίως 10 δισ. ευρώ. Και το 2018 μόλις… 1,3 δισ. ευρώ!
«Με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά (σ.σ. ακινήτων), απαλλαγή ΦΠΑ για τρία χρόνια, την μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ., μπορεί να συνεισφέρει τουλάχιστον κατά μία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ», επισημαίνεται.
Δηλαδή, όπως τονίστηκε επί λέξει στο mononews.gr, «αν έχουμε 30 χιλιάδες ανακαινίσεις και 30 χιλιάδες αγορές ακινήτων, αυτό δίνει μία μονάδα τουλάχιστον αύξηση του ΑΕΠ».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε ανοιχτή συζήτηση με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum
[ΠΗΓΗ: https://www.mononews.gr/, του Στ. Κ. Χαρίτου, 21/11/2019]