Εξώδικο από τη ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ για τα χρέη των 350 εκατ. ευρώ. Προειδοποιεί τη βιομηχανία με άρση εκπροσώπησης στις 30 Ιανουαρίου. Κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους. Εκκαθάριση εν λειτουργία ανακοινώνει το ΥΠΕΝ.
Στην αποστολή εξώδικου προς τη ΛΑΡΚΟ προχώρησε η ΔΕΗ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, απαιτώντας την καταβολή των οφειλών της για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Διαφορετικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού θα προχωρήσει στις 30 Ιανουαρίου στην άρση εκπροσώπησης της βιομηχανίας, δηλαδή στη διακοπή ρεύματος.
Τα χρέη της «προβληματικής» βιομηχανίας, όπως την χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, προς τη ΔΕH έχουν ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. Όπως άλλωστε αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, «οι οφειλές της βιομηχανίας ανεβαίνουν σχεδόν 5 εκατ. ευρώ το μήνα, με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού να έχει προχωρήσει από τον περασμένο Νοέμβριο και σε προσημείωση ορυχείου λιγνίτη της ΛΑΡΚΟ για χρέη 15 εκατ. ευρώ».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού Γιώργος Στάσσης είχε προειδοποιήσει, τόσο κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, όσο και στην παρουσίαση του business plan για τα ελάχιστα περιθώρια ανοχής απέναντι στη ΛΑΡΚΟ. Πηγές θέλουν επίσης τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το σοβαρό ενδεχόμενο να ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις για απιστία καθήκοντος.
Με αφορμή αυτές τις πιέσεις η διοίκηση της εταιρίας προχώρησε στην αποστολή εξώδικου. Άλλωστε, η βιομηχανία έπαψε να τηρεί και τον διακανονισμό των οφειλών που είχε κάνει μαζί της η προηγούμενη διοίκηση της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.
Εκκαθάριση εν λειτουργία
Οι εξελίξεις γύρω από τη ΛΑΡΚΟ είναι ραγδαίες. Χθες ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε τη λύση που δρομολογείται με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται άμεσα: «Προωθείται τις αμέσως επόμενες ημέρες λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014. Μιλάμε για μια μορφή εκκαθάρισης εν λειτουργία, μέσω διαγωνισμού για δυο χωριστά πακέτα με δυνατότητα ενιαίου επενδυτή, προκειμένου αυτός να αναλάβει την επιχείρηση ελεύθερη βαρών σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για την εκμετάλλευση του νικελίου και του κοβαλτίου. Θα είναι μια λύση στέρεη νομικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι βαθιά προβληματική, πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για την πιο προβληματική επιχείρηση στη χώρα».
Το ΤΑΙΠΕΔ το 2014 είχε σχεδιάσει δύο διαγωνισμούς. Ο ένας προέβλεπε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη και ο άλλος την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς. Ουσιαστικά θα πωλούταν το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.
Τα χρέη και οι κινητοποιήσεις…
Η βιομηχανία που ελέγχεται μετοχικά κατά 55,2% από το ΤΑΙΠΕΔ (δημόσιο), 33,4% την Εθνική Τράπεζα και 11,4% τη ΔΕΗ, βουλιάζει χρόνο με το χρόνο σε ζημιές αδυνατώντας να ελέγξει τα κόστη παραγωγής της. Έχει κάνει απανωτές ρυθμίσεις οφειλών της προς τη ΔΕH χωρίς όμως να πετυχαίνει την τήρηση τους.
Η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ από 217 εκατ. το 2015 και σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ. Πέραν των 350 εκατ. ευρώ που οφείλει προς τη ΔΕΗ, χρωστά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι στιγμής η βιομηχανία να έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Τα σωματεία των 1.100 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δρομολογούν δυναμικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης. Μάλιστα μεθαύριο Σάββατο έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Ομόνοια.
[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/, του Χ. Κολώνα, 24/1/2020]