Παράταση ενός έτους στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και οικονομική ενίσχυση ύψους 35 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ώστε σύντομα να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για την μεταβίβαση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των Ορυχείων.
«Ο επενδυτής θα πάρει το τμήμα της επιχείρησης καθαρό βαρών και θα επιλέξει ο ίδιος τους εργαζόμενους» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο,ο νέος επενδυτής θα επαναπροσλάβει την πλειονότητα των εργαζομένων λόγω της τεχνογνωσίας τους.
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας, η ΛΑΡΚΟ τίθεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας, τα πριμ παραγωγικότητας ενώ οι μισθοί θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 25%, με τις περικοπές να βαραίνουν κυρίως όσους αμοίβονται με μεικτές μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα, απαντούν με νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η τριχοτόμηση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί μονόδρομο, καθώς τα χρέη της ανέρχονται σε 485 εκ ευρώ, ενώ έχουν κριθεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις 135 εκατομμυρίων.
Αν μέσα σε 1 χρόνο δεν ευδοκιμήσει η πώληση των υποδομών σε επενδυτή, η ΛΑΡΚΟ θα κηρυχθεί σε πτώχευση.
Μετά τη συνάντηση που είχε τη δευτέρα με εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
«Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε ιδιώτη επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ», όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε σημερινή συνέντευξη, κατηγορώντας για ακόμα μία φορά την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία στο ζήτημα της επιχείρησης.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, θα πουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας με διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί ένας πλειοδότης, ενώ για τις θέσεις εργασίας εκτίμησε πως «η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών εργαζόμενων, με αναπροσαρμογή βεβαίως των μισθών σε όρους αγοράς, θα μπορεί να προσληφθεί λόγω της εμπειρίας που έχουν». Υπενθύμισε, δε, ότι το 2019 το μέσο μεικτό κόστος μισθοδοσίας για τους 1.082 εργαζόμενους της εταιρείας ήταν 40.558 ευρώ τον χρόνο, ενώ γι’ αυτούς που δουλεύουν από 20 χρόνια και πάνω στην εταιρεία είναι 62.500 ευρώ τον χρόνο. Για αυτόν τον λόγο προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 25% από τον ειδικό διαχειριστή που θα εγκατασταθεί άμεσα.
Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 485 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ, τράπεζες, προμηθευτές και εργολάβους, απειλείται με πρόστιμα 50 εκατ. για περιβαλοντικές παραβάσεις, ενώ βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καλείται να επιστρέψει 135 εκατ. ευρώ, που κρίθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, στο Δημόσιο.
«Είναι μία εταιρεία υπεράνω των νόμων και εκτός ελέγχου. Ουσιαστικά πάμε να λύσουμε ένα θέμα 35 ετών. Αυτό που θέλουν κάποιοι, να είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, δεν γίνεται. Διότι είναι εκτός των κανόνων της οικονομίας και της ζωής. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία ή αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχουν προβλήματα στη μέση, η εταιρεία θα πάει σε πτώχευση. Έχω χειριστεί μια σειρά από «σαπάκια» του Δημοσίου κατά καιρούς, η υπόθεση αυτή όμως ξεπερνά κάθε προηγούμενο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στην νομοθετική ρύθμιση για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας σημείωσε: «Επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής μας οικονομίας. Έτσι, θα μπορέσει να συνεχιστεί η εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος και η παραγωγή νικελίου».
Δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ ούτε εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, σχολίασαν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργος Μουλκιώτης, για την προτεινόμενη τροπολογία της κυβέρνησης. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την υποχρεωτική πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, με πώληση σημαντικού μέρους του ενεργητικού της εταιρείας. Όπως υποστηρίζουν «το Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων και κατόπιν συναντήσεων με το Σωματείο των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είχε τοποθετηθεί ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε επενδυτή ο οποίος θα παρουσιάσει αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
[ΠΗΓΗ: https://www.ert.gr/, από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 11/2/2020]