Το πακέτο μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας οριστικοποιεί τα επόμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με στόχο να δοθεί πρόσθετο οξυγόνο στην οικονομία και να διαψευστούν τα μαύρα σενάρια της ύφεσης που γίνονται από ξένους οργανισμούς, όπως είναι η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό αλλά και την εστίαση.
Το πακέτο των ειδικών μέτρων αναμένεται να δώσει ώθηση στην κατανάλωση μέσω της μείωσης του κόστους των σχετικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι εξής προτάσεις:
- -Μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου καθώς σε επίπεδο τζίρου αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Εξετάζονται δυο σενάρια. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη υπαγωγή του συνόλου της εστίασης στον συντελεστή 13%. Σήμερα ο καφές και τα ροφήματα υπάγονται σε συντελεστή 24%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι όλη η εστίαση να υπαχθεί εκτάκτως για φέτος το καλοκαίρι στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.
- -Μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα.
- -Μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.
- -Προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.
- -Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και στις αεροπορικές μεταφορές. Σήμερα τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται εγχώρια υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και μελετάται η μείωσή τους στο 13%.
- -Παροχή οικονομικών κινήτρων για την ανακαίνιση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος λόγω της κρίσης ή θα λειτουργήσουν μερικώς.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Σπύρου Δημητρέλη, 10/5/2020]