Ανάμεσα στα hedge funds που επιλέγουν τοποθετήσεις σε χρυσό συγκαταλέγονται το Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, το Caxton Associates του Αντριου Λο και το Dymon Asia Capital του Ντάνι Γιονγκ.
Στον χρυσό, που έχει ήδη ανατιμηθεί κατά 12% από την αρχή του έτους, επιλέγουν να τοποθετηθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο. Προεξοφλούν ότι η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν τις οικονομίες τους τυπώνοντας απεριόριστα χρήμα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υποτίμηση των σημαντικότερων νομισμάτων. Εκτιμούν ως εκ τούτου πως το λαμπερότερο από τα ασφαλή καταφύγια προσφέρει τώρα τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, το Caxton Associates του Αντριου Λο και το Dymon Asia Capital του Ντάνι Γιονγκ.
«Ο χρυσός αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα έναντι της υποτίμησης που θα προκαλέσουν οι κεντρικές τράπεζες τυπώνοντας χρήμα ανεξέλεγκτα», σχολίασε ο κ. Γιονγκ, του οποίου το Dymon Asia Capital έχει σημειώσει κέρδη 36% φέτος. «Υποψιάζομαι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να αμφισβητούν η μία τη φερεγγυότητα της άλλης και να ζητούν να πληρωθούν σε χρυσό αντί σε δολάρια ή γιεν ή ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα», σχολίασε σε πρόσφατη επιστολή του προς τους πελάτες του ο Τζέρι Χάγουορθ, διευθύνων σύμβουλος του 36 South Capital Advisors. Χαρακτήρισε μάλιστα τον χρυσό «συμβόλαιο εξασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης των κεντρικών τραπεζών».
Απευθυνόμενο, άλλωστε, στους επενδυτές τον περασμένο μήνα, το Elliott Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων, τόνισε πως ο χρυσός «είναι από τα πλέον υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία» στη διάθεσή μας. Προσέθεσε, μάλιστα, πως η πραγματική αξία του πολύτιμου μετάλλου είναι «πολλαπλάσια της τρέχουσας τιμής του». Σε επιστολή τους προς τους επενδυτές τα στελέχη του fund επικαλέστηκαν τη «μανιώδη υποβάθμιση του χρήματος από όλες τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου» αλλά και την αναπτυξιακή πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και τη διακοπή της λειτουργίας των ορυχείων εξαιτίας της πανδημίας. Σημειωτέον ότι τα κέρδη του συγκεκριμένου hedge fund από τοποθετήσεις σε χρυσό απέδωσαν κέρδη περίπου 2% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.
Σε ό,τι αφορά το Caxton, έχει επίσης αντλήσει κέρδη από τα στοιχήματά του στον χρυσό και τις τοποθετήσεις του σε προθεσμιακά συμβόλαια όπως και τα συμβόλαια ανταλλαγής των προθεσμιακών συμβολαίων με πραγματικές ράβδους χρυσού. Σε αυτό ανήκει και η επενδυτική Global που από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη 15% όπως και η Macro που έχει συγκεντρώσει κέρδη σχεδόν 17%.
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, πολλά hedge funds σημείωσαν αστρονομικά κέρδη από τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό. Το Paulson & Co του Τζον Πόλσον, γνωστό για τα στοιχήματά του κατά των επισφαλών πιστώσεων πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, κέρδισε δισεκατομμύρια το 2011 όταν το πολύτιμο μέταλλο εκτινάχθηκε και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 1.900 δολάρια. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οι FT, δεν είναι πάντα ασφαλής η τοποθέτηση σε χρυσό. Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν πως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εφήρμοσαν οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση θα οδηγούσαν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού και πολλοί επενδυτές είχαν στραφεί στον χρυσό οδηγώντας τον στα ύψη. Οι οικονομολόγοι διαψεύσθηκαν, όμως, και στα τέλη του 2015, όταν ο χρυσός υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από τα 1.100 δολάρια η ουγγιά.
Σήμερα τα εν λόγω funds στοιχηματίζουν ξανά πως η αναπτυξιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα αποδυναμώσει τα σημαντικά νομίσματα, μολονότι δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στην πορεία του πληθωρισμού.
Αιφνιδίασε, ωστόσο, τους αναλυτές η επιλογή πολλών επενδυτών να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να κρατήσουν μεγάλο όγκο μετρητών στην πρόσφατη κατάρρευση των αγορών εξαιτίας της πανδημίας. Η στροφή αυτή των επενδυτών στα μετρητά προκάλεσε στις 16 Μαρτίου μια υποχώρηση του χρυσού σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 1.450 δολάρια η ουγγιά, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης S&P 500 σημείωνε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
Εκτοτε έχει ανακάμψει βεβαίως και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών. Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις οι τιμές του κυμαίνονται γύρω στα 1.700 δολάρια η ουγγιά ενώ έχει προηγηθεί η εκτίναξή του στα 1.747 δολάρια στις 14 Απριλίου.
[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, 7/5/2020]