Η αξία των νέων μέτρων στήριξης ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τους πόρους που διοχετεύονται μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει στα 10 δισ. ευρώ επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε κοινές ανακοινώσεις με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Εξειδικεύοντας το πακέτο των οικονομικών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε επίσης πως “διατηρούμε και εφεδρείες για μελλοντικές δράσεις, ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων”.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα μέτρα στήριξης ακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και “όταν κρίνεται αναγκαίο προχωράμε στην υλοποίηση νέων παρεμβάσεων”. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τα μέτρα αποδεικνύουν ότι “η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και παρεμβαίνει μεθοδικά, έγκαιρα και στοχευμένα”.
Ο υπουργός κοστολόγησε τα 12 μέτρα λέγοντας πως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έχει κόστος 820 εκατομμύρια ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει κόστος 770 εκατομμύρια ευρώ και οι επιδοτούμενες 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν κόστος 350 εκατομμύρια ευρώ.
Στα 190 εκατομμύρια ευρώ φτάνει η επέκταση του προγράμματος Συν-Εργασία και η παράταση της Αναστολής φτάνει στα 330 εκατομμύρια ευρώ.
Ο 3ος και ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν κόστος 2,1 δισ. ευρώ και η απώλεια εσόδων από τα κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις εξαρτάται από τη συμμετοχή των εταιρειών.
Στα 1,86 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την πληρωμή των αναδρομικών και στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως υπολογίζεται το κόστος από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Στα 150 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το κόστος παράτασης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, ενώ η παράταση των επιδομάτων ανεργίας στα 230 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε ένα προς ένα τα μέτρα στήριξης αρμοδιότητάς του. Διαβάστε εδώ τα μέτρα αναλυτικά:
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 17/9/2020]