Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους άνω των 3,2 δις βρίσκονται πίσω από την – απροσδόκητα καλή – πορεία των εσόδων για τον Νοέμβριο , όταν καταγράφηκε υπέρβαση του αναθεωρημένου στόχου κατά 692 εκ ευρώ παρά το γεγονός ότι η οικονομία , ήταν τις τρείς εβδομάδες του μήνα σε lock down.
Με βάση τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 3,65 δις ευρώ , έναντι στόχου που τέθηκε στον προϋπολογισμό , για έσοδα 2,96 δις ευρώ . Ακόμη και αν τα συγκρίνει κανείς με τον Νοέμβριο του 2019, όταν τα φορολογικά έσοδα έφταναν τα 4,4 δις ευρώ , η πορεία τους παραμένει εξαιρετικά ικανοποιητική. Τούτο καθώς για να είναι συγκρίσιμα τα δύο μεγέθη θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι για φέτος έχει αποφασιστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου για μη μισθωτούς που από μόνης μείωσε τα αναμενόμενα έσοδα κατά 500 εκ ευρώ ,Αν δεν είχε μειωθεί η προκαταβολή φόρου η υστέρηση για φέτος στα φορολογικά έσοδα σε ετήσια βάση , εμφανίζεται να είναι μικρότερη από 200 εκ ευρώ σε μια χρονιά που αναμένεται ύφεση άνω του 10% του ΑΕΠ.
Πίσω από το “θαύμα” αυτό βρίσκονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας , που έχουν συγκρατήσει σημαντικά την μείωση των εισοδημάτων . Συγκεκριμένα ο τέταρτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος έφτασε τα 2,2 δις ευρώ από τα οποία τα 1,81 δις ευρώ πληρώθηκαν πριν το τέλος Νοεμβρίου . Συνεπώς υπήρχε η ρευστότητα στις επιχειρήσεις που δεν ήθελαν αφήσουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ( που δεν περιλαμβάνονται στις αναβολές πληρωμών ) να καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τα άτομα τα οποία βρέθηκαν τον περασμένο μήνα σε αναστολή της σύμβασης εργασίας , και πήραν εγκαίρως την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 εκ ευρώ . Παρότι το ποσό φαίνεται μικρό , οι μισοί από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και σε κατάσταση κανονικής εργασίας , πληρώνονται με λιγότερα από 534 ευρώ.
Μικρότερη, αλλά όχι μηδενική, είναι και η επίδραση στην ρευστότητα του κάθε νοικοκυριού είναι και μέτρα όπως το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας , η αναβολή της πληρωμής παλαιότερων ρυθμισμένων οφειλών , αλλά και η αναβολή πληρωμής δόσεων δανείων , που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Πολλοί και οι μη πληττόμενοι
Επιπλέον, πολλοί είναι και αυτοί που φέτος χαρακτηρίζονται ως “μη πληττόμενοι”.
Για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι είχαν μέσα στο Νοέμβριο αύξηση των εισοδημάτων τους μέσω της είσπραξης των αναδρομικών . Οι 880.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν περισσότερους λόγους από ότι άλλες χρονιές να μην καταβάλλουν τους φόρους τους, καθώς πληρώθηκαν κανονικά τον μισθό τους . Ακόμη, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου οικονομικών, μια μερίδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν στην πρωτογενή παραγωγή ή στην μεταποίηση , δεν έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματα τους παρά το ότι έχουν χαρακτηριστεί “πληττόμενοι”.
Κάποιοι κλάδοι της οικονομίας, τέλος, αντί μείωσης είχαν αύξηση τους τζίρου τους ακριβώς λόγω της συγκυρίας. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, οι ιατρικές υπηρεσίες και τα διαγνωστικά κέντρα.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 17/12/2020]