Προς το τέλος του μήνα με αρχές Απριλίου αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία της προς ιδιωτικοποίηση βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ.
Αυτό αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των δύο διαγωνισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φάκελοι των «μνηστήρων» βρίσκονται στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προκειμένου με τη σειρά τους να γνωμοδοτήσουν για το αν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας από τις συμμετοχές των κοινοπραξιών των εταιριών.
Σχετική πρόβλεψη και όρος υπάρχει στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των ΤΑΙΠΕΔ και ΛΑΡΚΟ και έχει να κάνει με τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου επί των μεταλλείων.
Πηγές αναφέρουν πως όταν τα δύο υπουργεία γνωμοδοτήσουν τότε και οι δύο φορείς των διαγωνισμών θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δικαιολογητικών που έχουν προσκομίσει οι ενδιαφερόμενοι. Ο χρονικός ορίζοντας που τίθεται είναι τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Μετά ξεκινά η δεύτερη φάση των διαγωνισμών οπότε και θα ανοίξει για τους προτιμητέους επενδυτές το VDR με τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι τα έξι επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον είναι:
- COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED
- GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG
- MYTILINEOS S.A.
- SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED
- THARISA PLC
- TRAFIGURA GROUP Pte Ltd
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ).
Επίσης στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας (περιοχή Άγιος Ιωάννης), της Καστοριάς κι άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.
(Φωτό: Εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας© Eurokinissi)
[ΠΗΓΗ: https://www.msn.com, του Θοδωρή Παναγούλη, 19/3/2021]