Θα ανοιξει το δρόμο σε μελλοντικές τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τις εξορύξεις σε αστεροειδείς
Μια νεοφυής κινεζική μεταλλευτική επιχείρηση εκτόξευσε σήμερα σε χαμηλή γήινη τροχιά ένα πρωτότυπο ρομπότ, το οποίο μπορεί να μαζεύει με ένα μεγάλο δίχτυ θραύσματα που έχουν αφήσει πίσω τους άλλα διαστημόπλοια.
Το ρομπότ NEO-01, το οποίο θα “κοιτάζει” επίσης στο βαθύ διαστημα για να παρατηρεί μικρά ουράνια σώματα, εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Μεγάλη Πορεία 6 μαζί με μερικούς δορυφόρους, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).
Αυτό το βάρους 30 κιλών ρομπότ, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Origin Space η οποία έχει την έδρα της στη Σενζέν, θα ανοιξει το δρόμο σε μελλοντικές τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τις εξορύξεις σε αστεροειδείς, σύμφωνα με την εταιρεία.
Μετά τη δημιουργία το 2009 της πρώτης στον κόσμο εταιρείας μετάλλευσης σε αστεροειδείς, της Planetary Resources, τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν εισέλθει στο νέο αυτό τομέα, περιλαμβανομένων της αμερικανικής 3D Systems και της ιαπωνικής Astroscale.
Αντίθετα από την τεχνολογία της Astoscale, η οποία χρησιμοποιεί μαγνήτες για να μαζεύει τα διαστημικά σκουπίδια, το NEO-01 θα χρησιμοποιεί ένα δίχτυ για να συγκεντρώνει τα θραύσματα και στη συνέχεια θα τα καίει με το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσής του, σύμφωνα με αναφορά στον ιστότοπο της εταιρείας.
Χιλιάδες δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως. Όταν η διάρκεια ζωής τους τελειώνει, πολλοί καταλήγουν να γίνουν σκουπίδια, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για άλλους δορυφόρους που βρίσκονται σε λειτουργία.
Η Origin Space σχεδιάζει να εκτοξεύσει δεκάδες διαστημικά τηλεσκόπια και περισσότερα διαστημόπλοια ώστε μέχρι το 2045 να επιτύχει την πρώτη εμπορική μετάλλευση αστεροειδών, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Σου Μενγκ σε συνέντευξή του στις 6 Απριλίου σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε το Σάββατο ότι η Κίνα αυξάνει τις προσπάθειες για να προσγειώσει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε αστεροειδή για να συγκεντρώσει δείγματα, ενώ επίσης επισπεύδει ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός συστήματος άμυνας εναντίον αστεροειδών.
Το Πεκίνο έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το διάστημα. Έχει στόχο να προφτάσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό και μέχρι το 2030 να έχει μετατρέψει την Κίνα σε μείζονα διαστημική δύναμη.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 27/4/2021]