Οι συνεχείς διακυμάνσεις της τιμής του χαλκού, ανάλογα με τα καθημερινά οικονομικά νέα, κρατάνε εδώ και ένα τρίμηνο. Η χθεσινή πτώση ήρθε με αφορμή τις ανησυχίες για την τύχη της Evergrande, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του δολαρίου. Χωρίς να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, οι κερδοσκόποι της αγοράς παραμένουν στο περιθώριο. Η επανάκαμψή τους θα καθορίσει την πορεία του μετάλλου για τους επόμενους μήνες.
Μετά τις ιστορικά υψηλές τιμές, κοντά στα 4,75 δολάρια/λίβρα, που σημείωσε ο χαλκός τον Μάιο, οι διακυμάνσεις του είναι συνεχείς, με πολλές εναλλαγές προσήμου από μέρα σε μέρα, αλλά μέσα σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης. Όταν η τιμή του πλησιάζει ή ξεπερνά τα 4,50 δολάρια/λίβρα η προσφορά αυξάνεται, ενώ όταν κατεβαίνει κάτω από τα 4,10 δολάρια η ζήτηση επιστρέφει.
Τις περισσότερες φορές, οι διακυμάνσεις έρχονται σαν αποτέλεσμα ειδήσεων από την Κίνα, αφού η μεγάλη ασιατική χώρα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός και η μεγαλύτερη καταναλώτρια επεξεργασμένου χαλκού. Όταν τα νέα για την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα είναι αρνητικά, η τιμή πέφτει, και όταν οι ανησυχίες ξεχνιούνται η τιμή ανεβαίνει και πάλι.
Ο χαλκός έχει αντέξει μέχρι τώρα στην επίθεση των κινεζικών αρχών, που εδώ και δύο μήνες περίπου προσπαθούν να κρυώσουν τις χρηματιστηριακές αγορές των βασικών μετάλλων. Όπως είχαμε δει τον Ιούλιο, οι αρχές χρησιμοποίησαν, και χρησιμοποιούν ακόμα, διάφορους τρόπους για να σταματήσουν την περαιτέρω άνοδο των τιμών του χαλκού, του αλουμινίου, του σιδηρομεταλλεύματος και άλλων μετάλλων και εμπορευμάτων (Η παρατεταμένη στάση του χαλκού πριν το επόμενο βήμα του / Liberal Markets).
Στην περίπτωση του χαλκού δεν έχουν καταφέρει πολλά πράγματα, αφού το κόκκινο μέταλλο δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από τα υψηλά του, και σημειώνει άνοδο 20% από τις αρχές του χρόνου, και πολύ παραπάνω αν κοιτάξουμε και πίσω στο 2020. Αντίθετα, η τιμή του αλουμινίου έχει κινηθεί ξεκάθαρα ανοδικά, επηρεασμένη από τις περικοπές στην κινεζική παραγωγή και τα πολιτικά προβλήματα στην Γουινέα, που δημιούργησαν σημαντικές ανησυχίες για το επίπεδο της προσφοράς.
Εκεί που οι κινεζικές αρχές πέτυχαν τον στόχο τους είναι στην αγορά του σιδηρομεταλλεύματος, όπου η πτώση από τα υψηλά του Μαΐου έχει ξεπεράσει το 50%. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην παραγωγή χάλυβα δεν δημιούργησαν ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς αλλά για την ζήτηση για την πρώτη ύλη, δηλαδή το σιδηρομετάλλευμα. Κάποιοι ίσως πουν πως η μεγάλη πτώση στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έχει φέρει αρκετά χαμόγελα στην ανώτατη ηγεσία της χώρας, αφού η χώρα που ζημιώνεται περισσότερο είναι μάλλον η Αυστραλία, με την οποία η Κίνα είναι αρκετά δυσαρεστημένη.
Ο λόγος που ο χαλκός δεν ακολούθησε την μοίρα του σιδηρομεταλλεύματος έχει σχέση με το γεγονός πως δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Οι εκτιμήσεις για την ζήτηση τα επόμενα χρόνια δεν έχουν επηρεαστεί από την μειωμένη κινεζική δραστηριότητα, αφού η αύξηση των έργων υποδομής και η μετάβαση προς την «πράσινη» οικονομία θεωρείται πως θα απαιτήσουν την χρήση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων χαλκού, όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από τις χώρες της Δύσης.
Όσον αφορά στην προσφορά, φαίνεται πως οι ανησυχίες για μείωση της παραγωγής των ορυχείων της Χιλής, εξαιτίας της εργασιακής αναταραχής και των απεργιακών κινητοποιήσεων, ήταν υπερβολικές. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως οι εργατικές ενώσεις ήρθαν σε συμφωνία με τις εταιρείες εξόρυξης σε αρκετά από τα ορυχεία της χώρας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες συνέχισης των απεργιών στην μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στον κόσμο.
Η έλλειψη σημαντικών αλλαγών στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης εξηγεί και την συμπεριφορά των μεγάλων «παικτών» της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι μεγάλοι κερδοσκόποι προτίμησαν την ενασχόληση με άλλα μέταλλα όπου υπάρχουν ξεκάθαρα θετικοί ή αρνητικοί καταλύτες (όπως το αλουμίνιο και το σιδηρομετάλλευμα αντίστοιχα).
Από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου μετάλλων του Λονδίνου, και του αντίστοιχου της Σανγκάης, φαίνεται πως η συμμετοχή των μεγάλων funds που ασχολούνται με τα μέταλλα είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αρχή του χρόνου. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως τα αποθέματα χαλκού στα δύο μεγάλα χρηματιστήρια δεν έχουν σημειώσει σημαντική μεταβολή από τον Μάιο και μετά.
Είναι λογικό να υποθέσουμε πως η επιστροφή των μεγάλων funds στην αγορά χαλκού θα καθορίσει την πορεία της τιμής του μετάλλου τους επόμενους μήνες. Με ποια αφορμή θα επιστρέψουν όμως; Θα τους ξαναφέρει στην αγορά η υπόθεση της μεγάλης κινεζικής εταιρείας Evergrande, η οποία έχει λυγίσει κάτω από το βάρος των δανείων της και των απλήρωτων λογαριασμού τεραστίου ύψους (συνολικά τα δάνεια και οι απλήρωτες υποχρεώσεις εκτιμάται πως πλησιάζουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ);
Όσον αφορά στον χαλκό, πέρα από την αναταραχή που μπορεί να φέρει στις χρηματιστηριακές αγορές μία άτακτη κατάρρευση της Evergrande, ο φόβος είναι πως η πτώση της εταιρείας μπορεί να μειώσει την ζήτηση για το μέταλλο αφού θα σταματήσει η ανέγερση πολύ μεγάλου αριθμού κτιρίων μέσα στην Κίνα.
Η υπόθεση Evergrande, μαζί με την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου που συνόδευσε την σημαντική πτώση των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών, οδήγησαν χθες τον χαλκό σε σημαντική πτώση, αφού έφθασε κοντά στα 4,10 δολάρια/λίβρα, πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο μέχρι σήμερα.
Αν ο χαλκός αντέξει το ταρακούνημα εξαιτίας της Evergrande, και δεν πέσει πειστικά κάτω από τα 4,05 δολάρια/λίβρα, θα ενισχυθεί η αξιοπιστία των πολύ θετικών εκτιμήσεων των διεθνών χρηματιστηριακών οίκων και των μεγάλων επιχειρήσεων εξόρυξης και εμπορίας χαλκού. Αυτές οι εκτιμήσεις μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, μέχρι και τα 6 δολάρια/λίβρα, και βασίζονται στον συνδυασμό των σταθερά αυξανόμενων αναγκών για χαλκό με την δυσκολία σημαντικής αύξησης της παραγωγής για τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι βέβαιο πως η τυχόν διατήρηση του επιπέδου των 4,05 δολαρίων/λίβρα θα φέρει γρήγορα πίσω τα επενδυτικά fund στην θέση των αγοραστών. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο πως μία καθοδική διάσπασή του θα φέρει πολλούς πωλητές στην αγορά, πωλητές οι οποίοι θα στοιχηματίσουν πως αυτή η διάσπαση θα οδηγήσει τον χαλκό γρήγορα στο επόμενο επίπεδο στήριξης, κοντά στα 3,5 δολάρια. Παρά το ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη στοιχεία του χαλκού, είναι προφανές πως δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε.
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Σπύρου Αλεξόπουλου, 21/9/2021]