Πολύ σκληρός για να… πεθάνει θα αποδειχθεί και αυτή τη φορά ο φόρος περιουσίας. Το σενάριο που ήθελε το υπουργείο Οικονομικών να θεσπίζει ένα και μόνο φόρο κατοχή κάθε μεμονωμένου ακινήτου χωριστά ώστε και ο υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει εξ’ αρχής τον φόρο που αναλογεί, δεν θα επιβεβαιωθεί.
Για την ακρίβεια, στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει όχι μία αλλά τρεις διαφορετικές διατάξεις που θα παραπέμπουν στη λογική του «κραταιού» ΦΜΑΠ, δηλαδή στην επιβολή ενός φόρου το ύψος του οποίου θα παραπέμπει στη συνολική περιουσία που θα έχει ο καθένας στην κατοχή του.
Οι τρεις αυτές διατάξεις, με το που θα δημοσιευτούν και θα «ποσοτικοποιηθούν», θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις των ιδιοκτητών οι οποίοι είναι προφανές ότι θα αναζητήσουν και πάλι «διέξοδο» δια του σπασίματος των περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερα κομμάτια. Μάλιστα, το σπάσιμο θα γίνει αυτή τη φορά και με τις… ευλογίες της εφορίας καθώς ο συντελεστής του φόρου γονικών παροχών έχει ήδη μηδενιστεί για μεταβιβάσεις αξίας έως και 300.000 ευρώ. Ποιες είναι όμως οι τρεις διατάξεις που παραπέμπουν στον ΦΜΑΠ;
- Πρώτον παραμένει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων των επιχειρήσεων. Ωστόσο, επειδή έχει καταργηθεί ο ΦΜΑΠ (δηλαδή ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων) θα μελετηθεί σοβαρά από τος ειδικούς μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου το κατά πόσο συμφέρει η ονομαστικοποίηση των ακινήτων, δηλαδή η επιστροφή τους από το όνομα του νομικού προσώπου, στο όνομα του φυσικού προσώπου. Πλέον ούτε το πλεονέκτημα της φθηνότερης μεταβίβασης υπάρχει μετά τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών, ούτε και το κίνητρο του χαμηλότερου συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου (σ.σ στα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής ανεξαρτήτως αξίας).
- Δεύτερον θεσπίζεται ειδικός φόρος για μεμονωμένα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ενώ αρχικά φαίνεται ότι είναι φόρος επί ακινήτου στην πραγματικότητα, η αξία της περιουσίας παίζει ρόλο καθώς αυτό τον φόρο θα τον πληρώνουν μόνο όσοι έχουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ στην κατοχή τους. Δηλαδή, αν υπάρχει ένα ακίνητο 500.000 ευρώ το οποίο ανήκει σε έναν σύζυγο, αυτός θα πληρώσει τον φόρο γιατί και το ακίνητο είναι πάνω από 400.000 ευρώ και η ατομική περιουσία είναι πάνω από 300.000 ευρώ. Αν όμως ο σύζυγος μεταβιβάσει το 50% του ακινήτου στη σύζυγο ή στο παιδί του, τότε ο φόρος δεν θα επιβάλλεται επειδή ναι μεν η αξία του ακινήτου θα παραμείνει πάνω από 400.000 ευρώ αλλά κανείς από τους δύο δεν θα έχει ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
- Τρίτον επιβάλλεται προσαύξηση φόρου αν η περιουσία ξεπερνά ένα όριο και πάνω. Έτσι, ενώ σήμερα, η κλίμακα βγάζει έκπτωση 10% αν η περιουσία είναι πάνω από ένα εκατ. ευρώ και 20% αν η περιουσία είναι από 200.000 ευρώ έως και ένα εκατ. ευρώ, οι συντελεστές αυτοί θα αλλάξουν και η έκπτωση όχι μόνο θα απαλειφθεί από ένα όριο περιουσία και πάνω αλλά θα μετατραπεί και σε επιβάρυνση.
(Φωτογραφία αρχείου, Eurokinissi)
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νίκου Ζαργάνη, 8/2/2022]