Ο ίδιος αναφέρθηκε στα κατάλοιπα που αφήνει ο ιός και σε ανεμβολίαστους και σε εμβολιασμένους, παρατηρώντας ότι υπάρχουν «άνθρωποι που και τέταρτη δόση να κάνουν, μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο ή στη διασωλήνωση»
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κρισιμότητα της κατάστασης, σε σχέση με τον κοροναϊό, έκρουσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, κάνοντας λόγο για «ρίσκο» που παίρνει η ελληνική κοινωνία, προχωρώντας στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και αναφερόμενος στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, επεσήμανε ότι «παρά τις ανακοινώσεις ότι πέφτουν όλα», καταγράφονται 70 – 100 θάνατοι και 20.000 κρούσματα καθημερινά, γεγονός που δείχνει, όπως είπε, ότι «ο ιός έχει ελεύθερο πεδίο να μολύνει και να συνεχίζει να επεκτείνεται».
«Κάθε ημέρα ο ιός βρίσκει ευάλωτους που θα πάνε στο νοσοκομείο» σημείωσε.
Μάλιστα, τόνισε ότι «το 1/4 των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, σε πάρα πολλές κοινωνίες, είναι οικονομικά ενεργοί, κάτω των 65 ετών». «Δεν είναι μόνο οι 90άρηδες που πεθαίνουν» ανέφερε.
Χρυσή τομή
Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», καθώς «ανοίγοντας τα πάντα», εκπέμπεται το λάθος μήνυμα. «Δεν είμαστε σε κανονικότητα» τόνισε, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» και για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 1/3 των μολύνσεων.
Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους, δεδομένου και του υψηλού ιικού φορτίου. «Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν θα υπάρξει νέο στέλεχος» σημείωσε, κάνοντας λόγο για πιθανό καλοκαιρινό «κύμα».
«Εάν υπάρξει νέο στέλεχος, θα υπάρξει και καλοκαιρινό κύμα» υπογράμμισε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη στο επόμενο κύμα. Άλλωστε, όπως τόνισε, «ο κοροναϊός θα μείνει για την επόμενη 10ετία και δεν ξέρουμε αν θα είναι ηπιότερος».
Στην παρούσα φάση, όπως είπε, ο κοροναϊός είναι «πολύ χειρότερος από τη γρίπη, δεν έχει ημερώσει».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα κατάλοιπα που αφήνει ο ιός και σε ανεμβολίαστους και σε εμβολιασμένους, παρατηρώντας ότι υπάρχουν «άνθρωποι που και τέταρτη δόση να κάνουν, μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο ή στη διασωλήνωση».
[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 17/2/2022]