Η διασφάλιση της απρόσκοπτης ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας, παρά τις συνθήκες πολεμικής ανάφλεξης που διαμορφώνονται στην Ουκρανία, θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ στο οποίο θα παραστεί ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Το σενάριο που, αν και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θεωρείται ως επικρατέστερο, θα εξεταστεί είναι αυτό της διακοπής της ροής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή το ρωσικό αέριο καλύπτει περίπου το 40 με 45% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr υπογραμμίζουν ότι προσώρας δεν υπάρχει ένδειξη πως η Ρωσία θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα μας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει ακόμη και σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς. Θα πρέπει να τονιστεί, πάντως, ότι οι εισαγωγές ρωσικού αερίου γίνονται κατά κύριο λόγο μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία.
Ανεξάρτητα ωστόσο από το εάν τελικά θα υπάρξει πρόβλημα με τις ρωσικές εξαγωγές (για παράδειγμα σε περίπτωση που αποφασιστούν κυρώσεις σε βάρος των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο) η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας έχουν ήδη εξετάσει και διαθέτουν εναλλακτικό πλάνο για την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.
Το πλάνο αυτό είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σκρέκα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και περιλαμβάνει:
- Τη λειτουργία εργοστασίων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ. Πρόκειται για τις μονάδες Κομοτηνή και Λαύριο 4 της ΔΕΗ καθώς επίσης και τις μονάδες Θίσβη και ΕΝΘΕΣ της Elpedison και ΉΡΩΝ 1 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συνολική ισχύς των μονάδων που μπορούν να λειτουργήσουν με καύσιμο πετρέλαιο ξεπερνά τα 1700MW.
- Την ετοιμότητα του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ (εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη στις αυλές των μονάδων) προκειμένου να μπορούν να καλύψουν την ηλεκτρική ζήτηση.
- Την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες έχουν αποθηκευμένα μεγάλα στοκ νερού στους ταμιευτήρες λόγω των πρόσφατων χιονοπτώσεων.
- Την αξιοποίηση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την εισαγωγή επιπλέον φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Ήδη μέσα στο Φεβρουάριο έχουν αφιχθεί 5 φορτία LNG (τρία φορτία της Mytilineos και δύο της ΔΕΠΑ), σήμερα έρχεται ένα ακόμη φορτίο (Elpedison) ενώ προβλέπεται να έρθει ένα τελευταίο φορτίο την Πέμπτη (ΔΕΗ). Για τνο Μάρτιο έχει ήδη προγραμματιστεί η εισαγωγή 4 φορτίων (1 φορτίο της Mytilineos, 1 φορτίο της Elpedison, 1 κοινό φορτίο της Mytilineos και της Elpedison και 1 φορτίο της ΔΕΠΑ) συνολικής ποσότητας 2 εκατ. MWh
- Την απρόσκοπτη συνέχιση των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μέσω του TAP και της Ρεβυθούσας καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο για τον τρέχοντα μήνα και σε ποσοστό άνω του 70% τις ανάγκες του Μαρτίου. Εφόσον παραστεί ανάγκη υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για επιπλέον εισαγωγές φορτίων LNG.
Κρίση τιμών
Ενώ στο μέτωπο της ασφάλειας στις προμήθειες η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές είναι καθησυχαστική, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν για μια νέα εξαιρετικά πιθανή έκρηξη των τιμών της ενέργειας. Τις τελευταίες ημέρες η χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου είχε υποχωρήσει έως και στα 69 ευρώ/MWh. Ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης αναμένεται εκ νέου να πυροδοτήσουν τις ανησυχίες για την ασφαλή και επαρκή προμήθεια της Ευρώπης σε αέριο και κατά συνέπεια να προκαλέσουν ένα νέο ανοδικό ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και κατ᾽ επέκταση του ρεύματος.
Τέλος το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι ήδη από χθες το απόγευμα μέχρι το βράδυ, υπήρξε ανοδική τροχιά των τιμών του πετρελαίου. Στις 4 το απόγευμα η τιμή του brent βρισκόταν στα 92,61 δολάρια το βαρέλι, για να καταλήξει στα 96,29 δολάρια στις 10 το βράδυ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 21/2/2022}