Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της Όμικρον, παρ’ όλα αυτά, η αντιμετώπιση της πανδημίας αυτήν τη στιγμή παίρνει διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε χώρα. Έτσι, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα με άρση μέτρων στην Ευρώπη, ενώ αμέσως μετά, την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθεί η Σουηδία.
Στην Αγγλία δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή η επίδειξη πιστοποιητικού, ούτε και η καραντίνα. Στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία θα υπάρξει σχετική χαλάρωση μέτρων, ενώ αντιθέτως στην Αυστρία εισάγεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, στη Γερμανία δεν θα χαλαρώσει κανένα μέτρο αν δεν φύγει η Όμικρον και η Γαλλία κρατά μια συντηρητική στάση.
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα των 100 και θανάτων την ημέρα; Αφού την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια πρώτη χαλάρωση μέτρων στην εστίαση, αυτή την εβδομάδα οι επιδημιολόγοι πάτησαν φρένο και είπαν πως πρέπει να ωριμάσει η σκέψη πριν προχωρήσουν σε νέα άρση μέτρων.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλά για αυξητική πορεία στους δείκτες που θα δούμε τις επόμενες μέρες και το αποδίδει στον υποπολλαπλασιασμό του εμβολιαστικού ρυθμού, ενώ ο γιατρός-ερευνητής στην Αμερική Γιώργος Παυλάκης εικάζει ότι μπορεί να δούμε ότι και πέρσι τέτοια εποχή, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων που θα μας πάει μέχρι μετά το Πάσχα.
Κολλάνε πλέον άνθρωποι με ανοσία
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας τόνισε ότι “πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, σήμερα με την “Όμικρον” βλέπουμε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με προηγούμενη ανοσία, είτε λόγω φυσικής νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού, να κολλάνε. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους.
Πρώτον γιατί σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει ανοσία, αλλά και γιατί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της “Όμικρον” είναι να μπορεί να μολύνει άτομα με προηγούμενη ανοσία.
Όμως, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, ο εμβολιασμός, και ιδιαίτερα ο πλήρης εμβολιασμός με τρεις δόσεις, προσφέρει προστασία και έναντι της “Όμικρον” για σοβαρή νόσο και ανάγκη για νοσηλεία. Επίσης, είναι πιθανόν εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι η λοίμωξη “Όμικρον” προκαλεί ήπια νόσο και ότι αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί βλέπουμε να νοσούν πολλοί με προηγούμενη ανοσία”, κατέληξε η καθηγήτρια.
“Άρα, η πανδημία ακόμη δεν είναι ελεγχόμενη, οι δείκτες είναι ψηλά και όσον αφορά την κάλυψη, προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέσο, κάθε καινούριο θεραπευτικό σκεύασμα στην Ελλάδα”, δηλώνει από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει σταθερά υψηλός και υπολογίζεται περίπου σε 140.000 άτομα χθες, ενώ η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα από 5,7% στο 7,3% κυρίως, όμως, λόγω του μικρότερου αριθμού των εργαστηριακών ελέγχων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω κορονοϊού, τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μειώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς. Μέχρι χθες νοσηλεύονταν περίπου 4.500 ασθενείς σε όλη την επικράτεια, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών μειώνεται σταθερά με το μέσο κυλιόμενο του 7ημερου να είναι στις 455 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.
Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί κυρίως λόγω υψηλής κάλυψης των κλινών Covid σε απλές κλίνες και ιδιαίτερα στη ΜΕΘ.
Πλέον, το 88% των νέων εισαγωγών, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, αφορά σε ασθενείς που νοσούν με την παραλλαγή “Όμικρον”. Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
“Οι ιοί μεταλλάσσονται κυρίως με στόχο να γίνουν πιο μεταδοτικοί και λιγότερο για να γίνουν λιγότερο παθογόνοι” λέει η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να προβληματιστούμε στη χώρα μας, όπου περίπου 300.000 συνάνθρωποί μας υψηλού κινδύνου ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτοί εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι και να κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή και να χαθούν”.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον ίδιο βαθμό αισιοδοξίας που βλέπουμε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε άλλες χώρες, που ήδη επέλεξαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, έχοντας θωρακίσει τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με ψηλή εμβολιαστική κάλυψη.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 4/2/2022]