Από τη μια πλευρά οι μεγάλες απώλειες της πανδημίας με δύο τουριστικές σεζόν χαμένες στο μεγαλύτερο μέρος. Από την άλλη πλευρά, η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες, απόρροια του ρωσοουκρανικού πολέμου. Η ζημιά φέτος για τους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερα των ξενοδοχείων- τα οποία θα λειτουργήσουν με προσυμφωνημένες από πέρσι τιμές στα τουριστικά πακέτα όπως ορίζουν τα συμβόλαια με τους tour operators- θεωρείται δεδομένη από τους επιχειρηματίες του χώρου.
Η άνοδος στο κόστος λειτουργίας των καταλυμάτων φέτος υπολογίζεται τουλάχιστον στο 30% σε σύγκριση με πέρσι. Όπως σημειώνουν στο Capital.gr φορείς των ξενοδόχων, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο σε μονάδες με αυξημένες ανάγκες τροφοδοσίας, για παράδειγμα στα καταλύματα που λειτουργούν με το μοντέλο του all inclusive.
Παρόλα αυτά, περιθώρια αυξήσεων στα πακέτα δεν υπάρχουν. Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν πως οι συμφωνίες με τους tour operators κλείνονται ένα χρόνο νωρίτερα τουλάχιστον, με τους τελευταίους να αγοράζουν δωμάτια σε στάνταρ τιμή, οπότε εκπρόθεσμα δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές. Η πλειονότητα των ξενοδόχων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει κλείσει τις τιμές των πακέτων στα ίδια επίπεδα με το 2021.
Αυτό το οποίο προσδοκούν τώρα οι επιχειρηματίες είναι να ζητήσουν αυξήσεις για τα πακέτα της επόμενης χρονιάς. Εντούτοις, καθώς το τουριστικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και μεγάλο ανταγωνισμό κυρίως σε ότι αφορά τους μεσογειακούς προορισμούς, τα περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν είναι μεγάλα.
Η τουριστική αγορά ποντάρει έστω στο να αυξηθούν οι αφίξεις τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019 περίπου στα 30 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. Στο τομέα των εσόδων δεν μπορούν να γίνουν ακόμη προβλέψεις, όμως λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων εκτιμάται πως οι τουρίστες θα είναι αυτή τη χρονιά “φειδωλοί” στα έξοδά τους πέραν του τουριστικού πακέτου.
Το αποτύπωμα της πανδημίας
Όπως έδειξε η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο “οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021” για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πέρσι λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 68 ευρώ. Τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία ανοίξανε μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, ενώ ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε σε 5,48 δις ευρώ, δηλαδή 35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο του 2019. Σημειώνεται πως τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παρουσίασαν μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά 57%.
Την ίδια ώρα, το 2021, τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019, γεγονός που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως υπολείπονταν προς επιστροφή από τα voucher 50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων, διαμορφωνόταν στα 640 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα ξενοδοχεία τύπου resort.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 11/4/2022]