Σήμερα στο ΥΠΕΝ οι εναλλακτικές λύσεις των φορέων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής των ροών φυσικού αερίου
Διπλασιασμό της παραγωγής των ορυχείων περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το ετήσιο πλάνο που έχει καταρτίσει η ΔΕΗ και αναμένεται να υποβάλλει σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες σχετική εντολή έχει δοθεί ήδη στις αρμόδιες διευθύνσεις των λιγνιτικών κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, οι οποίες και κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι αυλές των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων διαθέτουν ήδη αποθέματα ενός μήνα και οι εργασίες εντατικοποιούνται για την συνεχή υποκατάστασή τους καθώς ο λιγνίτης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα κληθεί να δουλέψει σε πλήρη δυναμικότητα, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.
Δοκιμαστική λειτουργία με καύσιμο ντήζελ πραγματοποίησαν σύμφωνα με πληροφορίες το περασμένο δεκαήμερο και οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, της Elpedison και του Ηρων που έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με εναλλακτικό καύσιμο, ώστε να είναι διαθέσιμες σε περίπτωση που απαιτηθεί.
Σήμερα εξάλλου αναμένεται να καταθέσει στο υπουργείο και ο ΔΕΣΦΑ την προκαταρκτική μελέτη κόστους- οφέλους για την προσθήκη νέας αποθήκης στην Ρεβυθούσα. Η προκαταρκτική μελέτη του ΔΕΣΦΑ προβλέπει και σενάριο αγοράς αντί ενοικίασης του FSU που θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Ρεβυθούσας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής του, οι οποίες θα συνεκτιμήσουν παραμέτρους, όπως η εξέλιξη της ζήτησης και οι ώρες λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου.
ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ συλλέγει στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των μονάδων (φυσικού αερίου και λιγνιτικών) και στη βάσει ιστορικών στοιχείων καταρτίζει σενάρια εξέλιξης της ζήτησης σε ορίζοντα εξαμήνου, έναντι δεκαημέρου σε κανονικές συνθήκες. Ο ΔΕΣΦΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ενημερώσει το υπουργείο και για την πορεία των συζητήσεων με την ιταλική Snam, για την αποθήκευση 1 δις. κμ αερίου στις εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρίας στην γειτονική χώρα. Σε εκκρεμότητα παραμένουν κρίσιμα ρυθμιστικά ζητήματα, με βασικότερο, το πώς διασφαλίζεται η αποδέσμευση ισόποσης ποσότητας από το αέριο που παραλαμβάνει η Ιταλία μέσω του Τap και η εισαγωγή τους στο ελληνικό σύστημα, στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά συστήματα τεθούν σε κατάσταση συναγερμού και η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να σταματήσει τις εξαγωγές.
Παράλληλα η ΔΕΠΑ έχει αναλάβει να διερευνήσει την αγορά για τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG, για την υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.Ζητούμενο του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό δεδομένου ότι το ηλεκτρικό σύστημα στηρίζεται σε ποσοστό πάνω από 40% στο φυσικό αέριο, ώστε να μην χρειαστεί να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα περικοπής φορτίων και να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην βιομηχανία και τους οικιακούς καταναλωτές.
[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 5/4/2022]