Η δύσκολη εξίσωση της μονάδας σιδερονικελίου και το αφιλόξενο ευρωπαϊκό κλίμα για τον ανοξείδωτο χάλυβα
Την εκτίμηση ότι οι οικονομικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ δεν θα ανοίξουν πριν τα μέσα Οκτωβρίου σύμφωνα με το καλό σενάριο, κάνουν τα στρατηγεία των διεκδικητών των δύο παράλληλων διαγωνισμών.
Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται ένα μήνα μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών επιβεβαιώνουν την δυσκολία της ιδιωτικοποίησης αλλά και το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο διεξάγεται η πώληση με κυριότερο αγκάθι το ενεργειακό κόστος.
«Η ΛΑΡΚΟ είναι μια βιομηχανία που έχει χρεοκοπήσει τρεις φορές» λέει αρμόδια πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στη διαδικασία πώλησης, θέλοντας να δείξει με κάποια υπερβολή την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία. Πανευρωπαϊκά οι μονάδες που χρησιμοποιούσαν ανοξείδωτο χάλυβα (σ.σ παράγεται σε μεγάλο βαθμό από το νικέλιο μέσω του κράματος σιδερονικελίου) έχουν κατεβάσει διακόπτες λόγω ενεργειακού κόστους και αξιοποιούν ότι αποθέματα υπάρχουν.
Μόνο στην Κίνα, η βιομηχανία χρησιμοποιεί το σκράπ ανοξείδωτου χάλυβα, γνωστό και ως inox (ή ανοξείδωτο ατσάλι) που είναι ένα κράμα σιδήρου, άνθρακα, χρωμίου που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές εφαρμογές (χημική βιομηχανία, αρχιτεκτονική, μαγειρικά σκεύη κ.α).
Τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζεται ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων για τη ΛΑΡΚΟ, το τέλος του οποίου θα σημάνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Η διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες καθυστερεί καθώς έχουν ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ κάποιες διευκρινίσεις από την κοινοπραξία που έχει υποβάλλει την προσφορά αλλά και για πρόσθετους λόγους όπως είναι για παράδειγμα οι ειδικές άδειες που θα χρειαστούν οι διεκδικητές για κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της πολύπαθης βιομηχανίας στον άλλο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή.
Για τη ΛΑΡΚΟ έχουν υποβληθεί δύο δεσμευτικές προσφορές για τους δύο διαγωνισμούς που «τρέχουν» για την διάσωση της βιομηχανίας από το ΤΑΙΠΕΔ και την ειδική διαχείριση αντίστοιχα.
Η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και στους δύο διαγωνισμούς που περιλαμβάνουν τόσο την εκμίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ μαζί με τα δύο μεταλλεία της Λάρυμνας και του Λουτσίου του ΤΑΙΠΕΔ όσο και για τα υπόλοιπα μεταλλεία της εταιρείας ανά την ελληνική επικράτεια στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή.
Στον τελευταίο διαγωνισμό προσφορά έχει υποβάλλει και η Commodity & Mining Insight Ireland, η οποία εμφανίζεται να εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια αραβικών συμφερόντων.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε δύο ξεχωριστές διαδικασίες, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ δεν θα τεμαχιστούν και δεν θα υπάρξει βελτιωμένη προσφορά.
Σε αυτό, συγκλίνει η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία προβλέπει τα εξής: αν ο πλειοδότης του διαγωνισμού για τα μεταλλεία είναι η Ιρλανδική εταιρεία τότε θα μπορεί να υποβάλλει προσφορά και για το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (εργοστάσιο και δύο μεταλλεία). Αν πλειοδότης είναι η κοινοπραξία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AD Holdings AG), τότε θα πάρει και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του εργοστασίου.
Ο ανάδοχος θα έχει μπροστά του πέντε χρόνια για να συμμορφωθεί με περιβαλλοντικούς όρους της ΛΑΡΚΟ, με τις απαιτούμενες επενδύσεις να προβλέπονται έως και 300 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας με αρνητική καθαρή θέση και ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 350 εκατ. αφορούν τη ΔΕΗ).
Από την εταιρεία απολύθηκαν πρόσφατα οι 1.061 εργαζόμενοι, οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν με δίμηνες συμβάσεις οι 955 με την ίδια μισθοδοσία.
[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, της Μαριάννας Τζάνε, 28/9/2022]