Κάποια στιγμή την άνοιξη της χρονιάς που τελειώνει σε λίγες εβδομάδες, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετοί παράγοντες του κόσμου των κρυπτονομισμάτων ήταν σχεδόν βέβαιοι πως το ξέσπασμα του πολέμου πρόσφερε στους δύσπιστους απέναντι στις αρετές των κρυπτονομισμάτων και κυρίως του βαρέος πυροβολικού του δηλαδή του Bitcoin τη μεγάλη ευκαιρία να αντιληφθούν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει για τα καλά.
Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των κρυπτονομισμάτων από τους Ουκρανούς πολίτες που προσπαθούσαν να προστατέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος, όπως και η είδηση πως η Ουκρανία μάζεψε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για τις αμυντικές της δαπάνες μέσω δωρεών σε μορφή κρυπτονομισμάτων ήταν για αυτούς η απόδειξη της χρησιμότητας των crypto σε δύσκολους καιρούς. Μάλιστα, η ευκολία με την οποία μπορούσαν να μετατρέψουν τα χρίβνιά τους σε ψηφιακά νομίσματα, τα έκανε προτιμότερα από τον χρυσό, σε ράβδους ή σε νομίσματα, καθώς δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για την αποθήκευση και την ασφαλή μεταφορά τους.
Για όποιον μπορούσε να είναι σίγουρος πως το κινητό του τηλέφωνο δεν θα έμενε από μπαταρία, φαινόταν ως μία εξαιρετική λύση ανάγκης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μερικούς μήνες αργότερα, έχει φανεί ξεκάθαρα πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Όποιος επέλεξε να μετατρέψει γρήγορα τα κρυπτονομίσματά του πάλι σε συμβατικά χρήματα θα είναι σίγουρα πολύ ικανοποιημένος από την crypto εμπειρία του. Όσοι διάλεξαν να τα κρατήσουν σε μορφή κρυπτονομισμάτων είναι βέβαιο πως αυτή την στιγμή δεν νοιώθουν και πολύ καλά.
Ακόμα και τα θεωρούμενα ως καλύτερα και λιγότερο επικίνδυνα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum έχουν σημειώσει σημαντικότατη πτώση από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα, ενώ πολλά άλλα έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί. Αυτοί που διάλεξαν να τα κρατήσουν είναι σχεδόν βέβαιο πως στην ερώτηση για το αν τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για δύσκολους καιρούς θα απαντήσουν άμεσα με ένα ξεκάθαρο όχι.
Αρνητικά θα απαντήσουν πιθανότατα και στην ερώτηση σχετικά με το αν το Bitcoin (ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα) αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στον χρυσό. Αυτή την ερώτηση δεν τη θυμηθήκαμε τυχαία. Εδώ και αρκετά χρόνια ακούμε πολλούς παράγοντες του crypto κόσμου να υποστηρίζουν πως το Bitcoin ήρθε για να βάλει τον χρυσό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τα επιχειρήματά τους είναι λίγο πολύ γνωστά. Η σπανιότητα των κρυπτονομισμάτων, η ασφάλεια των συναλλαγών λόγω της τεχνολογίας Blockchain, η ανωνυμία των κατόχων και των συναλλασσόμενων, η απουσία κρατικής παρέμβασης ή κεντρικής τράπεζας που εγγυάται την αποφυγή πληθωριστικών φαινομένων είναι κάποια από αυτά.
Συνδυαζόμενα με την πεποίθησή τους πως σύντομα το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα θα αποτελούν ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα μέσα πληρωμών τους οδηγούσαν (και μάλλον τους οδηγούν ακόμα) στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει πλέον λόγος για να εμπιστευθεί κάποιος τον χρυσό. Πολύ χαρακτηριστικά είχε θέσει το θέμα ο ένας από τους δίδυμους αδελφούς Winklevoss, ο Tyler, ο οποίος είχε δηλώσει στους Financial Times πολύ απλά πως: «η βασική μας θέση για το Bitcoin είναι πως είναι καλύτερο από τον χρυσό». Οι διάσημοι δίδυμοι δεν είναι μόνον οπαδοί των κρυπτονομισμάτων αλλά έχουν κάνει και σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της βιομηχανίας crypto όντας ιδιοκτήτες του ανταλλακτηρίου Gemini και των συνδεδεμένων με αυτό εταιρειών.
Η σημαντικότατη πτώση, σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρης κατάρρευση, των τιμών των crypto περιουσιακών στοιχείων έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις επιδόσεις του χρυσού το 2022. Αν κοιτάξουμε την τιμή του την πρώτη μέρα του 2022 σε δολάρια ΗΠΑ και δούμε και τη χθεσινή τιμή του θα αντιληφθούμε πως είναι σχεδόν αμετάβλητος.
Ενδιάμεσα βεβαίως η τιμή του σημείωσε πολύ έντονες διακυμάνσεις, και προς τα πάνω και προς τα κάτω, αλλά το γεγονός πως έχει κρατήσει στην ουσία την αξία του μέσα σε μία πολύ δύσκολη χρονιά για τις διεθνείς αγορές και τα περισσότερα κινητά περιουσιακά στοιχεία αποδεικνύει πως, τουλάχιστον για το 2022, έχει παίξει με επιτυχία τον ρόλο του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την αρκετά σημαντική ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου απέναντι στα περισσότερα παγκόσμια νομίσματα, είναι προφανές πως για τον κάτοικο της Ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας η επένδυση σε χρυσό είναι αρκετά κερδοφόρα μέσα στην χρονιά.
Αν ο χρυσός και το Bitcoin ήταν μαθητές και έπρεπε να βαθμολογήσουμε τις επιδόσεις τους για το 2022, είναι προφανές πως ο χρυσός θα έπαιρνε τουλάχιστον ένα «λίαν καλώς» και το Bitcoin θα έμενε στην ίδια τάξη. Είναι βέβαιο πως η φετινή χρονιά θα κάνει πολύ καλό στον χρυσό, ο οποίος μπορούμε να πούμε πως παίρνει πίσω το αίμα του ύστερα από μερικά χρόνια που ο ψηφιακός του ανταγωνιστής υποστήριζε πως θα τον «αποσύρει από την κυκλοφορία» και έπειθε αρκετούς επενδυτές πως θα μπορέσει να το κάνει.
Η πανωλεθρία των κρυπτονομισμάτων είναι βέβαιο πως θα στρέψει κάποιους επενδυτές που αναζητούν ένα επενδυτικό καταφύγιο πάλι προς τον χρυσό. Αυτό δεν σημαίνει πως ο χρυσός θα δώσει οπωσδήποτε σημαντικές αποδόσεις, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η πορεία των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων και η γενικότερη κατάσταση των μετοχικών αγορών. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα: όταν ψάχνουμε για ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο δεν περιμένουμε οπωσδήποτε να κερδίσουμε αλλά να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη «ήττα» για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, καθώς από ένα σημείο και πέρα οι κάτοχοί τους κυριολεκτικά έχασαν τον ύπνο τους. Όχι μόνο λόγω της συνεχούς πτώσης τους αλλά και λόγω των αλλεπάλληλων «καταστροφών» που έπληξαν τον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των κρυπτονομισμάτων και έχουν κάνει μεγάλο μέρος των επενδυτών του χώρου να φοβούνται πως τα ψηφιακά τους περιουσιακά τους στοιχεία θα κάνουν φτερά.
Επειδή κανείς μας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον, πρέπει να ομολογήσουμε πως το 2022 έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και στην προσπάθεια του Bitcoin να αποτελέσει μία αξιόπιστη επιλογή για όσους αναζητούν επενδυτικές επιλογές που θα τους προστατεύουν σε δύσκολες περιόδους, αλλά δεν είναι σίγουρο πως έχει έρθει ήδη το τέλος τους. Δεν αμφιβάλλουμε πως ο ορκισμένος εχθρός των crypto, Νουριέλ Ρουμπίνι, μπορεί να έχει δίκιο όταν λέει πως όλα τα κρυπτονομίσματα θα αποκτήσουν σύντομα μηδενική αξία αλλά μπορεί και να μην έχει δίκιο.
Μπορεί λοιπόν το Bitcoin ή κάποιο από τα άλλα tokens να ορθοποδήσει σταδιακά και να τραβήξει πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών, ειδικά αν διαμορφωθεί και ένα εποπτικό πλαίσιο που να κάνει τους επενδυτές να νοιώσουν πιο ασφαλείς. Μέχρι τότε θα τα κοιτάζουν περισσότερο σαν μία κερδοσκοπική και μόνο επιλογή. Έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, είναι γεγονός πως αν κάποιος ψάχνει ένα ασφαλές μέρος για να επενδύσει τα χρήματά του με βασική του επιδίωξη τη διαφύλαξη τους και την αποφυγή μεγάλων ζημιών, το πιθανότερο είναι πως θα κοιτάξει τον χρυσό και όχι κάποιο κρυπτονόμισμα.
Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς μεγάλη δόση υπερβολής, πως δεν υφίσταται δίλημμα μεταξύ χρυσού και κρυπτονομισμάτων για το ποιο είναι το καλύτερο επενδυτικό καταφύγιο. Τουλάχιστον στις αρχές του 2023 το Bitcoin και η παρέα του θα είναι έξω από αυτό το «παιχνίδι».
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Σπύρου Αλεξόπουλου, 09/12/2022]