Λίγες μέρες πριν υλοποιήσει τα μέτρα ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει δρομολογήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τους υπολογισμούς και τα σενάρια για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Σε λίγες ημέρες, θα καταβληθεί η δεύτερη επιταγή ακρίβειας ύψους 500 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους, τα 150 από τα 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, τα οποία θα δοθούν ως προκαταβολή, η επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ και το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στα σώματα ασφαλείας και το λιμενικό, με κόστος 37 εκατ. ευρώ.
Από την 1η /1/2023, τη σκυτάλη θα πάρουν μικρά και μεγάλα μόνιμα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη νομοθετηθεί και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Παρά τη βοήθεια που θα δώσουν σε μόνιμη βάση στη στήριξη των εισοδημάτων, όλοι στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2023 θα είναι απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στήριξης στους περισσότερο οικονομικά ευάλωτους, τα οποία θα καθοριστούν από τις τιμές ενέργειας.
Το περιθώριο για νέες παρεμβάσεις είναι επίσης ακαθόριστο, τουλάχιστον ως έναν βαθμό. Με γνώμονα την πιστή υλοποίηση του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για φέτος και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023, ο προϋπολογισμός έχει αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις ρεύματος τον επόμενο χρόνο. Από εκεί και πέρα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει την απόφαση της ΕΕ για την έκτακτη φορολόγηση κατά 33% στις εταιρείες πετρελαιοειδών, αναμένοντας πρόσθετα έσοδα από 400 έως 600 εκατ. ευρώ.
Επίσης, θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει η αύξηση του ΑΕΠ για φέτος. Παρά την επιβράδυνση στο γ΄ τρίμηνο, το ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να πιστεύει ότι θα βρεθεί στην περιοχή του 6% στο τέλος του χρόνου. Από την αύξηση της ανάπτυξης θα κριθεί πόσα επιπλέον έσοδα θα φέρει το 2022 στα δημόσια ταμεία. Μέρος από τα επιπλέον έσοδα, θα είναι επίσης διαθέσιμα για μέτρα στήριξης.
Προτεραιότητα η ακρίβεια στο ράφι
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για το πακέτο που θα ισχύσει από τις αρχές του 2022, σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους 2,5 μήνες. Συνεπώς, το μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τους περισσότερο οικονομικά αδύναμους είναι τα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Πρόθεση της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι να υπάρξει πρόσθετη στήριξης στους οικονομικά ευάλωτους στις αγορές τροφίμων, αν βέβαια δεν δούμε τις τιμές της ενέργειας να επανέρχονται στα επίπεδα του καλοκαιριού. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει επεξεργασία για μια επιταγή ακρίβειας η οποία θα δίνεται σε μηνιαία βάση κατ’ αρχήν για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με προοπτική παράτασης αν οι τιμές δεν δείξουν σημάδια σταθεροποίησης.
Το ποσό που θα δοθεί κάθε μήνα, καθώς και η περίμετρος των δικαιούχων θα κριθεί από το ποσό που θα αποφασιστεί να διατεθεί για το συγκεκριμένο μέτρο.
Στο πεδίο των καυσίμων, υπάρχει επίσης σχέδιο για την επέκταση της επιδότησης κατά 25 λεπτά στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το 2023, αν οι τιμές αυξηθούν ξανά, ώστε το κόστος θέρμανσης να παραμείνει ανεκτό μέχρι και τις αρχές της άνοιξης.
Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα αναμένεται ότι θα συνδεθούν περισσότερο με την εξοικονόμηση της ενέργειας από την μεσαία κατανάλωση και πάνω, ώστε να συνεχίσει να καλύπτεται με λιγότερους πόρους η αύξηση της τιμής για τις χαμηλές καταναλώσεις και τους οικονομικά ευάλωτους.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 12/12/2022]