Σε καθεστώς αβεβαιότητας συνεχίζει να βρίσκεται η βιομηχανία όσον αφορά στο ενεργειακό, με δεδομένο ότι ήδη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου αρκετές βιομηχανίες βρίσκονται εκτεθειμένες καθώς έληξαν οι συμβάσεις προμήθειας που είχαν με τη ΔΕΗ και ακόμη δεν έχει βρεθεί το διάδοχο σχήμα.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η βιομηχανία ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες εκείνες διορθώσεις που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύναψη διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, ως μια μόνιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, καθώς οι συμβάσεις αυτές μειώνουν δραστικά το κόστος του ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν στην αναγκαία ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων PPAs από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η σύναψη τέτοιων συμβάσεων και να καλυφθεί η βιομηχανία. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει υπογραφεί με τη μορφή υπουργικής απόφασης μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική υπουργική απόφαση θα εξαιρεί τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά εφόσον αυτές έχουν συνάψει διμερή σύμβαση PPA με ενεργοβόρους καταναλωτές και εφόσον πρόκειται για φυσική παράδοση των ποσοτήτων ρεύματος.
Από την πλευρά της η βιομηχανία θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες κρίσιμες παράμετροι: για παράδειγμα εάν θα αρκεί η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου ή εάν θα χρειαστεί και νομοθετική παρέμβαση, που σημαίνει περισσότερο χρόνο, την ώρα που κάποια εργοστάσια παραμένουν κλειστά λόγω του ενεργειακού κόστους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα χρειαστεί παρέμβαση στη λειτουργία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 μήνες επιπλέον, χρόνος που δεν υπάρχει για τη βιομηχανία που επείγεται για άμεση λύση του προβλήματος.
Μια ακόμη παρατήρηση από πλευράς βιομηχανίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει γενική κατάργηση του πλαφόν είτε πρόκειται για φυσική παράδοση είτε πρόκειται για virtual PPA χωρίς να μεσολαβεί προμηθευτής. Σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα επισημαίνεται ότι το πλαφόν, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παραβιάζει την παράγραφο 30 του κανονισμού του Σεπτεμβρίου του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Τέλος η βιομηχανία επισημαίνει ότι θα πρέπει η όποια ρύθμιση έρθει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη και να έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία θεωρεί πολύ σημαντικό η ρύθμιση να περάσει εγκαίρως καθώς υπάρχει τεράστιο ρίσκο για τις βιομηχανίες που σήμερα είναι εκτεθειμένες καθώς δεν έχουν σύμβαση προμήθειας στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών του ρεύματος.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, τέλος, είναι το γεγονός ότι σήμερα παραμένουν κλειστές βιομηχανίες, λόγω του ενεργειακού προβλήματος. Οι εν λόγω βιομηχανίες αναμένεται να παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει ακόμη απόφαση για το εάν θα ανοίξουν στη συνέχεια.
Άλλες βιομηχανίες, οι οποίες λόγω της φύσης τους παραμένουν σε λειτουργία, προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χονδρικής ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητά τους.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 4/1/2023]