Με μία σειρά συμφωνιών, που έρχονται για να διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και να ενισχύσουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την κυβερνητική ομάδα που τον συνοδεύει στο ταξίδι του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έφερε στην πρώτη γραμμή των επαφών του με κορυφαίους επενδυτές και επικεφαλής επιχειρηματικών “Κολοσσών” της Ιαπωνίας την εικόνα μίας Ελλάδας που έχει γυρίσει σελίδα, απευθύνοντας το δικό του κάλεσμα, προκειμένου να στρέψουν το βλέμμα τους προς τη χώρα μας.
“Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στο βαθμό που σάς ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μία συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους, αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα…Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Εάν κοιτάξετε τις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν ήδη το 40%”, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους Ιάπωνες επιχειρηματίες, με το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, την επενδυτική βαθμίδα, να κατέχει σημαντική θέση στις αναφορές του.
“Πριν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ιαπωνικές εταιρείες αγόραζαν ελληνικά assets αξίας σχεδόν δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, αυτό ουσιαστικά μηδενίστηκε. Έτσι, από τα δέκα δισεκατομμύρια πήγαμε στο μηδέν. Τώρα είμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch μας αναβάθμισε πριν από δύο ημέρες σε ένα “σκαλί” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Και αναμένω πλήρως ότι θα φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε.
“Πιστεύω ότι οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να εξετάζουν την πολιτική κατάσταση. Περιμένουν να διεξαχθούν οι εκλογές. Νομίζω ότι είμαστε σε εξαιρετικά καλή θέση να τις κερδίσουμε. Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Εάν το αποτέλεσμα είναι όπως το υπολογίζουμε και συνεχίσουμε το έργο μας, νομίζω ότι θα είναι θέμα μηνών να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Οι συμφωνίες
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της παρουσίασης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που πραγματοποιήθηκε προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία. “Πήγε πολύ καλά”, ήταν η χαρακτηριστική φράση, με τους Ιάπωνες επενδυτές να δείχνουν, κατά κύριο λόγο, ενδιαφέρον για τα πεδία της βιομηχανίας και των ηλεκτρονικών δεδομένων.
Σήμερα, παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα παρουσίαση, στην οποία θα δώσει το “παρών” 20μελής επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προς το Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων και θα έχει ως στόχο να εξευρεθούν πεδία συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού να ολοκληρώνεται με πέντε συμφωνίες, οι οποίες, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για:
- -Το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού.
- -Το Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας.
- -Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και του αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance.
- -Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation.
- -Την επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 31/1/2023]