Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αποφάσεις που θα λάβουν οι κυβερνήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις κινδύνου είναι πιθανό να συνεχίσουν να αφήνουν το στίγμα τους το 2023.
Το 2022 εκ του αποτελέσματος ήταν μια εξαιρετικά ταραχώδης χρονιά για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα. Η αύξηση των τιμών, η οποία ξεκίνησε λόγω της κατάρρευσης και των διακοπών στις εφοδιαστικές αλυσίδες μετά το ξέσπασμα του Covid-19, συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων, εν μέρει λόγω του πολέμου.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που τροφοδότησαν τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Ειδικά την άνοιξη, οι τιμές πρώτα του φυσικού αερίου και στη συνέχεια του πετρελαίου, του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την πρόσβαση στην ενέργεια, οδήγησαν σε μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία, σε σύγκριση με το πετρελαϊκό σοκ του 1973.
Η ενεργειακή γεωπολιτική έχει καταστεί ιδιαίτερα καθοριστική στις διεθνείς σχέσεις. Η μερική εισβολή μιας άλλης χώρας από μια παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη, τη Ρωσία, και η επακόλουθη πολιτική οπλοποίηση του φυσικού αερίου που προμηθεύει απέδειξε για άλλη μια φορά ότι «η ενέργεια δεν είναι ποτέ μόνο ενέργεια».
Ο πόλεμος και οι επακόλουθες κυρώσεις, οι νέες ενεργειακές πολιτικές και η γεωπολιτική τοποθέτηση οδήγησαν στον κατακερματισμό των ενεργειακών αγορών και στην ανακατανομή, τον διαμοιρασμό και την εμπορία των πόρων μεταξύ Δύσης/Ανατολής-Νότου/Βορρά.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν καταστήσει τις κυβερνήσεις, τους μεγαλύτερους παίκτες, όχι μόνο στις αγορές ενέργειας, αλλά σε όλες τις αγορές και τις οικονομίες.
Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια έχουν εν μέρει παρεμποδίσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και εν μέρει αναβάλει την επίτευξη των στόχων.
Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι μονάδες άνθρακα που είχαν κλείσει, πόσο μάλλον οι νέες που έκλεισαν, έχουν επαναλειτουργήσει και υπάρχει επιστροφή στον άνθρακα ως την ασφαλέστερη πηγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους δύο μήνες, η ένταση άνθρακα του καλαθιού ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει τα 700 γραμμάρια (CO2/KWh) σε πολλές χώρες.
Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από πιλοτικές μελέτες στις ΗΠΑ σχετικά με την τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης, στην οποία αποδίδονται μεγάλες ελπίδες μεταξύ των πηγών ενέργειας του μέλλοντος, προκάλεσε το ενδιαφέρον και την περιέργεια σε όλο τον κόσμο.
Τι θα μπορούσε να συμβεί όμως από δω και πέρα;
Μπορεί να προβλεφθεί ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις στις ενεργειακές πολιτικές είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, η τάση της παγκοσμιοποίησης εξελίσσεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Έτσι, οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες πολιτικές θα παραμείνουν καθοριστικές με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις στην αγορά. Ο «φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα σύνορα» της ΕΕ και η κίνηση των ΗΠΑ στον τομέα της καθαρής ενεργειακής τεχνολογίας ενδέχεται να αυξήσουν τον ανταγωνισμό και την ένταση μεταξύ των δύο γιγαντιαίων εμπορικών περιοχών. Ο «Νόμος περί αποπληθωρισμού», με το ενδιαφέρον όνομά του, αποσκοπεί κυρίως στο να μετατρέψει την Αμερική ξανά σε μεταποιητική βάση.
Από την πλευρά του πετρελαίου, οι επαφές του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, οι ποσοστώσεις και οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να συζητούνται. Η οικονομική ύφεση μπορεί να είναι μια άλλη παράμετρος που θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου.
Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν πακέτα ενεργειακής στήριξης ρεκόρ για να στηρίξουν τους πολίτες τους επιδοτώντας τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η Γερμανία, για παράδειγμα, διέθεσε 265 δισεκατομμύρια ευρώ το τελευταίο έτος, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του συνολικού εθνικού της εισοδήματος. Η χρηματοδότηση της ΕΕ ανέρχεται σε 600 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων LNG προς το ρωσικό αέριο (ΗΠΑ, Κατάρ, Αφρική) και οι μελέτες σκοπιμότητας για την πράσινη παραγωγή υδρογόνου θα είναι μεταξύ των σημαντικών εξελίξεων των επόμενων ετών.
Εν ολίγοις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αποφάσεις που θα λάβουν οι κυβερνήσεις ανάλογα με αυτές τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις κινδύνου είναι πιθανό να συνεχίσουν να δίνουν το στίγμα τους το 2023.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί ή όχι η χρήση ορυκτών καυσίμων και η αύξηση των εκπομπών.
Παρά την κάθε είδους υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, το κοινό και τους οικονομικούς κύκλους, τα σημαντικότερα εμπόδια για την ενεργειακή μετάβαση θα είναι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, οι δυσκολίες με τις άδειες και τις εγκρίσεις των έργων και οι ανεπάρκειες των υποδομών (ιδίως των δικτύων μεταφοράς).
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόβλημα της πρόσβασης σε κρίσιμα ορυχεία και μεταλλεύματα που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ως κίνδυνος.
[ΠΗΓΗ: https://www.ienergeia.gr/, του Σπύρου Σιδέρη, 3/1/2023]