Η ανάγκη επενδύσεων 0,5 δισ. και τα πλάνα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS.– 0 «κρυμμένος θησαυρός» της
Με την ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης του ΤΑΙΠΕΔ για την τελική κατακύρωση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου, των μεταλλείων και των σχετικών δικαιωμάτων εξόρυξης ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συμφερόντων Γ. Περιστέρη) και AD Holdings AG., ξεκινάει ουσιαστικά και τυπικά η «επόμενη μέρα» για την πολύπαθη μεταλλουργική βιομηχανία.
Μετά από περιπέτειες ετών, όπου βρέθηκε πολλές φορές ένα βήμα πριν από τον «ξαφνικό θάνατο» και έχοντας απωλέσει το συντριπτικό μέρος της παραγωγής και των αγορών που απευθυνόταν, η νέα ιδιοκτησία της ΛΑΡΚΟ προτίθεται να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια όχι πια για την διάσωση/επιβίωσή της, αλλά για να κερδίσει το στοίχημα της «ολικής επαναφοράς» στις αγορές.
Μεγάλο «όπλο» της κοινοπραξίας των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG., ο «κρυμμένος θησαυρός» της ΛΑΡΚΟ, καθώς είναι από τις ελάχιστες βιομηχανίες στην Ευρώπη που παράγει σιδηρονικέλιο και από τις 5 μεγαλύτερες σε παγκόσμια κλίμακα που αξιοποιεί τα ελληνικά σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα.
Τα κοιτάσματά της περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο, μοναδικά μάλιστα στην Ευρώπη, μέταλλα χρήσιμα για την πράσινη μετάβαση, καθώς συνιστούν πρώτες ύλες αναγκαίες για την κατασκευή μπαταριών. Η ζήτηση νικελίου, αλλά και κοβαλτίου για αυτό τον σκοπό αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια και η δυναμική είσοδος της ΛΑΡΚΟ σε αυτή την αγορά είναι και το στοίχημα των νέων ιδιοκτητών της. Καθώς τα αποθέματα της επαρκούν για 20 χρόνια.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του κλάδου της μεταλλουργίας, εάν υιοθετήσει τη μέθοδο παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου με την τεχνική της υδρομεταλλουργίας, αντί της πυρομεταλλουργίας που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα, μπορεί να καταστεί και απόλυτα οικονομικά ανταγωνιστική σε διεθνή βάση, καθώς θα έχει πολύ χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις και κόστος, πέρα από το ότι θα καταστεί πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον.
Πως θα κερδίσει το «στοίχημα»
Βάσει των παραπάνω, για να καταστεί η ΛΑΡΚΟ βιώσιμη και ανταγωνιστική, άρα να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που προ- αναφέρθηκαν, είναι αναγκαίες επενδύσεις της τάξης του 0,5 δια ευρώ. Καταρχάς για τον εκσυγχρονισμό της εργοστασιακής μονάδας της Λάρυμνας. Οι πληροφορίες θέλουν τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τις αναγκαίες επενδύσεις ή ένα σημαντικό μέρος αυτών. Πέρα από τη μετατροπή της μεθόδου παραγωγής, απαιτούνται και δαπάνες για τη συμμόρφωση της βιομηχανίας στις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Στα ήδη αξιολογούμενα σοβαρά πλεονεκτήματα της εταιρίας, που ήδη αξιολογούνται από τη νέα ιδιοκτησία, ασφαλώς το ότι τα μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που «απλώνονται» σε μια συνολική έκταση 1 εκατ. στρεμμάτων, επιτρέπουν τον εντοπισμό και την εξόρυξη των κοιτασμάτων.
Πέρα από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, όπου διαθέτει και ιδιόκτητο λιμάνι, η ΛΑΡΚΟ πραγματοποιεί εξορύξεις μεταλλευμάτων σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και Καστοριά, έχει μεταλλευτικά δικαιώματα στην Καρδίτσα και λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης.
Παρά τα προβλήματά της, η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, παρουσίασε το 2020 ύψος εξαγωγών στα 73,6 εκατ. ευρώ. Καθώς το σύνολο της παραγωγής της σε νικέλιο εξάγεται, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές νικελίου των ευρωπαϊκών χαλυβουργιών.
Οι 2 διαγωνισμοί
Για την πώληση της ΛΑΡΚΟ έγιναν δυο διαγωνισμοί. Στον πρώτο, του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορούσε τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ad Holdings A.G. αναδείχτηκε προτιμητέος επενδυτής. Ακολούθησε η επικράτηση και στον δεύτερο διαγωνισμό που διενεργήθηκε από την ειδικό διαχειριστή. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 6 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να συμβεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού εφόσον λυθούν όλα τα ενδιάμεσα διαδικαστικά ζητήματα. Και υπό την προϋπόθεση βεβαίως, άτι δεν θα υπάρξει προσφυγή από την Ιρλανδική ανταγωνίστρια εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΛΑΡΚΟ 6 σχήματα, ελληνικές και ξένες εται-ρίες, αλλά στην πορεία οι «μνηστήρες» μειώθηκαν τελικά σε δυο.
Ο «οδικός χάρτης» της αλλαγής σελίδας
Η νέα ιδιοκτησία της ΛΑΡΚΟ θα παραλάβει το ενεργητικό της εταιρίας, ελεύθερο βαρών από πιστωτές και άνευ εργαζομένων. Και θα αποφασίσει εν συνεχεία για το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό που θα προσλάβει.
Ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη των δύο συμβάσεων μεταβίβασης, του εργοστασίου και των μεταλλείων. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο, το πολύ τετράμηνο. Τα κείμενα θα πρέ- πει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Συμφωνία απαιτείται και για κάθε ένα από τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που θα μεταβιβασθούν. Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Γι’ αυτό τον λόγο, της χρονικής καθυστέρησης, έχουν ήδη παραταθεί οι συμβάσεις των εργαζομένων έως τις 15 Ιουλίου, με την προσδοκία ότι ως τότε θα έχουν κλείσει οι διαδικαστικές εκκρεμότητες, για να προχωρήσουν οι υπογραφές και η καταβολή του τιμήματος.
Καθώς βεβαίως, η ΛΑΡΚΟ έχει βρεθεί επί πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα, στο επίκεντρο σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω θα προχωρήσουν μεν, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν (τουλάχιστον τυπικά) παρά μετά τις εκλογές εκείνες, από τις οποίες θα αναδειχθεί νέα κυβέρνηση.
[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 3/2/2023]