Τον εφησυχασμό της Ευρώπης μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί, και τον κίνδυνο οι τιμές του φυσικού αερίου να ξαναπάρουν την ανιούσα, τόνισαν στελέχη της αγοράς ενέργειας στο συνέδριο Power & Gas Forum, χθες.
Αναφέρθηκαν στην αντιφατική ευρωπαϊκή πολιτική από τη μια να αναγνωρίζει ότι το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητο για την ηλεκτροπαραγωγή τις επόμενες δεκαετίες και από την άλλη να μην ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε υποδομές αερίου και παραγωγή φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής μετάβασης.
Το αποτέλεσμα είναι διαρκής κίνδυνος για εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και κίνδυνος νέας ενεργειακής κρίσης από τον επόμενο χειμώνα και μέχρι το 2025.
Τονίστηκε η ανάγκη για μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στην ενέργεια, που θα προβλέπει τις κρίσεις και θα παρέχει ένα σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν και να γίνουν οι απαιτούμενες μεγάλες επενδύσεις.
Νίκος Ζαχαριάδης (Elpedison): Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος
Αν η Ευρώπη δεν κάνει επενδύσεις στο φυσικό αέριο, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε και πάλι ενεργειακή κρίση και θα είναι σφοδρότερη, είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, Νίκος Ζαχαριάδης μιλώντας το 4ο Power & Gas Forum.
Θύμισε ότι μπορεί ο φετινός χειμώνας να ήταν ήπιος και να είχαμε επάρκεια, όμως όπως σημείωσε “ζοριστήκαμε πάρα πολύ όταν έπρεπε να πληρώσουμε 250 εκ. για ένα φορτίο” και τόνισε όταν αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος.
Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι το έλλειμμα της ευρωπαϊκής αγοράς σε ποσότητες φυσικού αερίου, υπολογίζεται σε 60 bcm, ενώ εξήγησε ότι διατηρείται η στενότητα στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το 2025. Όπως είπε φέτος είμαστε στην ίδια θέση με πέρυσι, και ότι αν και οι ευρωπαϊκές αποθήκες δεν άδειασαν, καθώς είχαμε ήπιο χειμώνα, πλέον δεν υπάρχουν οι ροές από τη Ρωσία και η θέση της Ευρώπης τον επόμενο χειμώνα θα είνα και πάλι δύσκολη.
Σημείωσε ότι η αυξανόμενη ζήτηση του καυσίμου σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ποσοτήτων στην spot αγορά αδυνάτισε σημαντικά την θέση της Ευρώπης στον ενεργειακό χάρτη.
Ενδεικτικό είναι ότι αν και οι ποσότητες LNG που θα εισρεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά τον ερχόμενο Μάιο είναι αυξημένες κατά 20-25 bcm σε σχέση με το 2022, εντούτοις δεν αρκούν για να βελτιώσουν την ενεργειακή θέση της Ευρώπης, και προεδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για κοινές αγορές αερίου σε επίπεδο Ευρώπης, επιχειρώντας να δράσει στις αγορές ως market maker.
Maria Rita Galli: Κυριαρχούν οι αγορές LNG με τιμές spot
Στο ίδιο συνέδριο, αυτό επεσήμανε και η Maria Rita Galli Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, σημειώνοντας ότι τα projects που σήμερα προγραμματίζονται από το 2025 και μετά θα μπορούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην αγορά σήμερα. Σημείωσε ότι οι ανάγκες αυτές μέχρι τότε καλύπτονται από το LNG και στην Ευρώπη κυριαρχούν οι τιμές spot και όχι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αφού όπως εξήγησε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συμβολαιοποιείται για την Ασία, ενώ η Ευρώπη εξαρτάται από την αγορά spot και είναι εκτεθειμένη στη μεταβλητότητα των τιμών.
Σημείωσε ότι είναι πολλές οι μεταβλητές στην προσφορά και τη ζήτηση που επηρεάζουν σήμερα την εξίσωση του φυσικού αερίου, και είπε ότι στην προσφορά υπήρξε τους προηγούμενους μήνες μια σημαντική συμβολή του LNG στην Ελλάδα και την Ευρώπη λόγω και της ασθενούς ζήτησης στην Ασία. Αυτό όμως δεν θα παραμείνει επ αόριστον, όπως παρατήρησε.
Τέλος, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, τόνισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο σε ετήσια βάση την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά χρειάζεται ένα ενεργειακό σύστημα με επαρκή ευελιξία. Ένα παράδειγμα αντίστοιχο με την Ελλάδα είναι η Ισπανία που επένδυσε στην αποθήκευση αερίου για να αποκτήσει ευελιξία.
Γιάννης Μανιάτης: Αν ανακάμψει η Κίνα δεν θα έχουμε LNG-Στην κρίση…όλοι εκλιπαρούν τον πολίτη μέσω του Κράτους
Στον κίνδυνο να λείψει και πάλι από την Ευρώπη το φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα και να βρεθούμε να εξαρτόμαστε από τις υψηλές τιμές του, αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Σημείωσε ότι το φετινό χειμώνα είχαμε την τύχη να είναι ήπιος και να μην έχει επανέλθει η Κίνα και σημείωσε ότι αν η Κίνα επανέλθει στις αγορές LNG το χειμώνα 2023-24 δεν θα έχουμε LNG στην Ευρώπη.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη σε μια πολύ κρίσιμη εποχή και σημείωσε ότι η στρατηγική για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυα, σε R&D, στην αξιοποίηση ορυκτού πλούτου. Όμως τη στιγμή που η Κίνα έχει αποκτήσει όλα τα ορυχεία κοβαλτίου και χαλκού στην Αφρική, η Ευρώπη ακόμη σκέφτεται και μελετά τι θα κάνει. Και σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι όλοι, η κοινωνία των πολιτών, οι ακαδημαϊκοί κύκλοι και οι πολιτικοί πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα κινδύνου και να απαιτηθούν δράσεις.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, στο νέο ενεργειακό χώρο και είπε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά αυτονόητα δεδομένα σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
“Στην ενεργειακή κρίση “έφυγε” ένα τρισεκατομμύριο από τις τσέπες των Ευρωπαίων πολιτών, τόνισε, και κανένας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί». Και επεσήμανε ότι με την ενεργειακή κρίση, επανήλθαν στο προσκήνιο ο βασιλιάς “κράτος” και η βασίλισσα “γεωπολιτική” λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι σε περίπτωση κρίσης, η παγκοσμιοποίηση κάνει πίσω και τόσο ενεργειακές εταιρείες όσο και…ελβετικές τράπεζες, όλοι εκλιπαρούν τον πολίτη μέσω του Κράτους.
Νίκος Κεραμίδας, ( MYTILINEOS): Θέλει η Ευρώπη μείωση της ζήτησης ενέργειας με κλείσιμο βιομηχανιών;
Oι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη είναι ακόμα σε «θανατηφόρα» επίπεδα, σημείωσε ο κ. Νίκος Κεραμίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων και Ρυθμιστικού Advocacy στη MYTILINEOS.
Επέκρινε τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τον κίνδυνο μιας νέας ενεργειακής κρίσης, και σημείωσε, ότι ενώ απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης, θα φέρει και άλλες σπασμωδικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τη δυνατότητα επενδύσεων. “Οι λύσεις που πρέπει να εμπεδωθούν πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα προβλεψιμότητας στις τιμές των αγορών, προκειμένου, όπως είπε στο μέλλον, να αποφύγουμε τις σπασμωδικές κινήσεις”, σημείωσε.
Η ενεργειακή κρίση που περάσαμε, τόνισε, προσπάθησε να μας διδάξει ότι πρέπει να δώσουμε ίση προτεραιότητα στην επάρκεια και την απανθρακοποίηση. Όπως είπε το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει μια συνεκτική στρατηγική για την ενέργεια αλλά την αντιμετωπίζει σαν αναγκαίο κακό. Και κατέληξε “το Repower ήταν γεμάτο με ευχολόγια και τελικά η Ευρώπη πέτυχε να μειώσει τη ζήτηση για την ενέργεια και ταυτόχρονα να κλείσει το 50% των βιομηχανιών αλουμινίου που κατανάλωναν 15 TWh ενέργειας ή 50 TWh φυσικού αερίου. Αν κλείσουν και οι υπόλοιπες, θα πετύχει ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση”, τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, τόνισε, ότι η μόνη εξοικονόμηση που έπρεπε να προωθείται θα έπρεπε να είναι με βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και με μείωση της ζήτησης”.
[Φωτό: Maria Rita Galli (ΔΕΣΦΑ), Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Ζαχαριάδης (ELpedison),Νίκος Κεραμίδας (Mytilineos)]
[ΠΗΓΗ: https://www.mononews.gr/, της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, 23/3/2023]