Υποχώρηση 4,8% κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF την περασμένη εβδομάδα, διαμορφούμενη στα 41.127 ευρώ/MWh παρά τις συνεχιζόμενες απεργιακές ενέργειες στη Γαλλία, οι οποίες συνέχισαν να επηρεάζουν τη λειτουργία σημαντικών ενεργειακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών σταθμών LNG.
Τη Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου, καταγράφηκε η μέγιστη εβδομαδιαία τιμή στα 43,69 ευρώ/MWh, τιμή η οποία ήταν 6,2% χαμηλότερη σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Στη συνέχεια, οι τιμές μειώθηκαν και η ελάχιστη εβδομαδιαία τιμή διακανονισμού των 41,15 ευρώ/MWh καταγράφηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου. Η συγκεκριμένη τιμή αυτή ήταν και η χαμηλότερη από τις 24 Μαρτίου.
Η άφθονη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η μείωση της ζήτησης που σχετίζεται με υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες ευνόησαν τη μείωση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου TTF. Επιπλέον, τα επίπεδα των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αυξάνονται, αλλά, στην περίπτωση της Γαλλίας, οι απεργίες οδήγησαν τα επίπεδα να είναι χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα αποθήκευσης κινούνται πολύ πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή, φτάνοντας το 55,6% στην ΕΕ, το 29,5% στη Γαλλία και το 64,5% στη Γερμανία.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Γερμανία αύξησε την ικανότητα εισαγωγής LNG με την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών, άρχισε να κλείνει τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων Emsland, Neckarwestheim II και Isar II συμφωνήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια.
Η Γερμανία έχει κλείσει πάνω από 18 GW πυρηνικής δυναμικότητας από την έναρξη της πολιτικής της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών σταθμών της το 2011, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην ισχύ της χώρας μειώθηκε από 25% και πλέον το 2010 σε μόλις 6% πέρυσι.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 21/4/2023]