Στραμμένα στην Αθήνα είναι σήμερα τα…ραντάρ της Βαλκανικής. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οκτώ ηγέτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δίνουν το “παρών” στο άτυπο δείπνο που θα παραθέσει, αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων.
Στην ελληνική πρωτεύουσα, τις επόμενες ώρες θα βρεθούν:
- -Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
- -Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
- -Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
- -Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιακόβ Μιλάτοβιτς.
- -Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.
- -Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι.
- -Η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποριάνα Κρίστο.
- -Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ.
- -Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.
- -Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ίων-Μαρσέλ Τσολάκου.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά. Παράλληλα, η πρόσκληση του πρωθυπουργού είναι τόσο ουσιαστική, όσο και συμβολική:
- -Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την “Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης” της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.
- -Ουσιαστική, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τις συζητήσεις των ηγετών θα απασχολήσουν η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Όπως σχολιάζουν, παράλληλα, στελέχη, η συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρωθυπουργική πρόσκληση στους ηγέτες της περιοχής είναι ακόμη μία ευκαιρία να αναδειχθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις. “Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, μία χώρα η οποία θέλει την ειρήνη, την ενεργειακή ανάπτυξη στην περιοχή. Στέλνει και ένα μήνυμα και προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό, ότι η Ελλάδα από μία χώρα επαίτης, μία χώρα που έβγαζε μόνο αρνητικές ειδήσεις για μία χρονική περίοδο, είναι μία χώρα η οποία πρωταγωνιστεί, στέκεται στα πόδια της, διαμορφώνει τις εξελίξεις, είναι ένας όχι απλά ισότιμος, ένας άξιος συνομιλητής που πρωταγωνιστεί. Και προσέξτε, σε μία περίοδο πάρα πολύ μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, μην ξεχνάμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα θέλει, λοιπόν, να περάσει αυτό το μήνυμα, το μήνυμα της ειρήνης, το μήνυμα της ανάπτυξης, το μήνυμα της διεύρυνσης”, ανέφερε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στο σημερινό δείπνο, η Αλβανία που προσκλήθηκε σε επίπεδο προέδρου, δε θα εκπροσωπηθεί. Η πρόσκληση της Αθήνας απευθυνόταν στον πρόεδρο της Αλβανίας και όχι στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, γεγονός που έρχεται να αποτυπώσει την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τα γεγονότα που σχετίζονται με την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης.
Στην Αθήνα ο Ζελένσκι;
Σε κάθε περίπτωση, το άτυπο δείπνο που θα παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ηρώδου Αττικού 19, δεν αποκλείεται να κρύβει και εκπλήξεις. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν αποκλείεται να βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί στο συγκεκριμένο δείπνο. Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη επίσκεψη, καθώς υπάρχουν, πάντα, λόγοι ασφαλείας, ωστόσο ουδείς μπορεί να την αποκλείσει.
Το τετ α τετ με τον Πλένκοβιτς
Σήμερα και αύριο, στο μεταξύ, θα λάβουν χώρα και κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Βαλκανικής, με το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη-Αντρέι Πλένκοβιτς να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό, καθώς η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έρχεται λίγες ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη σύλληψη και την προφυλάκιση Κροατών οπαδών της Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Όπως μετέδιδαν τις προηγούμενες ημέρες κροατικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Πλένκοβιτς αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό το ζήτημα των Κροατών συλληφθέντων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εκπέμψει ήδη το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 21/8/2023]