Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η απάντηση του Ισραηλινού στρατού (IDF) στα καταφύγια της Λωρίδας της Γάζας, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές. Και όπως πάντα η αβεβαιότητα στρέφει τους επενδυτές, στο μεγαλύτερο καταφύγιο ασφάλειας που είναι ο χρυσός.
Με την τιμή του χρυσού να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των $2000/oz, δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται αν πλησιάζει η στιγμή για να ξεπεραστεί το προηγούμενο υψηλό των $2072,50/oz του 2023 και εάν ο στόχος των $2300/oz που έχει τεθεί από αρκετούς αναλυτές, είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα στο 2024. Μέχρι πρότινος τα εκτιμώμενα επίπεδα κίνησης των τιμών του χρυσού, βρίσκονταν ανάμεσα στη στήριξη των $1928/oz και στην αντίσταση των $2075/oz.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην άνοδο ή πτώση της τιμή του χρυσού;
- Η ζήτηση
Κάτι λιγότερο από το 75% του ετησίως εξορυσσόμενου χρυσού οδηγείται στην κατασκευή κοσμημάτων. Το υπόλοιπο 25% διοχετεύεται για χρήση στην ιατρική, στην αεροδιαστημική και στην ηλεκτρονική. Παράλληλα ο χρυσός αποτελεί εναλλακτική επένδυση, με τους επενδυτές να επιλέγουν μια σειρά από σχετικά προϊόντα, όπως είναι η αγορά φυσικού χρυσού (ράβδους), η αγορά χρυσών νομισμάτων, αλλά και η αγορά χρυσού σε έγχαρτη μορφή. Όπως είναι τα Gold ETFs, τα παράγωγα προϊόντα, και άλλα.
- Η προσφορά
Η προσφορά που προκύπτει από την εξόρυξη χρυσού σε ετήσια βάση κυμαίνεται από 2,5 εκατ. κιλά έως 3 εκατ. κιλά. Με τη συνολική ποσότητα χρυσού που έχει εξορυχθεί να υπολογίζεται πέριξ των 198-200 εκατ. κιλών. Η προσφορά δεν είναι ούτε σταθερή, ούτε συνεχής. Και επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς λόγους που οδηγούν σε διατάραξη της όποιας ισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά.
- Η ασφάλεια και η σχέση χρυσού – δολαρίου
Στο διεθνές επενδυτικό σύστημα θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν δυο παγκόσμιες σταθερές. Η πρώτη είναι το δολάριο των ΗΠΑ και η δεύτερη είναι χρυσός. Έτσι όποτε το δολάριο των ΗΠΑ πλήττεται, είτε λόγω του πληθωρισμού, είτε λόγω της διόγκωσης του χρέους, είτε λόγω της αυξομείωσης των επιτοκίων, είτε λόγω της συμπεριφοράς των ομολόγων, είτε λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, αυτομάτως ο χρυσός μετατρέπεται σε πυλώνα ασφάλειας και σιγουριάς. Η αύξηση της τιμής του χρυσού ξεκίνησε με την εμφάνιση της πανδημίας, συνεχίστηκε μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κλιμακώθηκε με την αυξανόμενη οικονομική αστάθεια και κορυφώνεται σήμερα με τα τεκτενόμενα στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα το 2023 ήταν ένα έτος με σημαντικότατη ζήτηση σε χρυσό κοσμημάτων. Μια ζήτηση που πήγαζε τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ινδία. Η ζήτηση από Κινέζους καταναλωτές αυξήθηκε κατά 22% και από Ινδούς καταναλωτές κατά 7%. Ακολουθούν οι καταναλωτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη.
Εκτιμήσεις
Λίγες ημέρες πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή ο David Neuhauser, ιδρυτής της Livermore Partners, εκτιμούσε πως ο χρυσός θα φτάσει στα $2500/oz μέχρι το τέλος του 2024, καταγράφοντας νέα υψηλά.
Ο Barty Melek της TD Securities, εκτιμούσε ότι η τιμή του χρυσού θα εκκινήσει πάνω από τα $2100/oz, τον Ιανουάριο του 2024. Ο Randy Smallwood έβλεπε τον χρυσό να προσεγγίζει τον στόχο των $2500/oz μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Η UBS έβλεπε τον χρυσό στα $2100/oz μέχρι το τέλος του 2023 και στα $2200 μέσα στο Q1 του 2023. Η Bank of America έβλεπε πτώση του χρυσού στα $1923/oz, μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ η Wallet Investors είχε θέσει σαν τιμή στόχο τα $1958/oz για το 2023 και τα $2000/oz για το τέλος του 2024.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών διαπραγματευτών εμπορευμάτων και χρυσού που συγκέντρωσε η Economy Forecast Agency, η τιμή του χρυσού στην πιο αισιόδοξη των περιπτώσεων κορυφώσει μέσα στον Απρίλιο του 2024 στα $2370/oz, και στο τέλος του έτους θα επιστρέψει στα $2030/oz.
Όλες οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις δεν έχουν ενσωματώσει τον κίνδυνο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός πως η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 10%, μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, δείχνει τον βαθμό του φόβου και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές.
Τώρα πλέον οι επενδυτές του χρυσού δεν έχουν να παρακολουθούν μόνο τις αποφάσεις της Fed και τα οικονομικά νέα των ΗΠΑ. Τώρα στον πυρήνα των επενδυτικών τους αποφάσεων έχει παρεισφρήσει και ο αστάθμητος παράγοντας των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, των απαντήσεων του Ισραηλινού στρατού, της πιθανολογούμενης κλιμάκωσης, καθώς και των προσπαθειών ειρήνευσης.
(Φωτό: shutterstock)
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, 1/11/2023]