Τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συνεπάγονται οι επενδύσεις στον μεταλλευτικό κλάδο παρουσιάζει σε εκτενές άρθρο του ο Αθανάσιος Κεφάλας, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφάλας παρουσιάζει τις πέντε σοβαρότερες προκλήσεις για την εξορυκτική βιομηχανία στο 2024: Οι πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, σχέσεων με την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), η εξασφάλιση κεφαλαίων, η κοινωνική άδεια λειτουργίας, η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή καινοτομία.
Εστιάζοντας στην Ευρώπη, ο κ. Κεφάλας σημειώνει πως η εγχώρια παραγωγή ορυκτών είναι χαμηλή σε σύγκριση με την εγχώρια κατανάλωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο παραγωγό ορυκτών πρώτων υλών, η πολιτική και η νομοθεσία για τους ορυκτούς πόρους παραμένουν στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών μελών και το ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής παρουσιάζεται συχνά ως επιλογή μεταξύ της αποδοχής της εξορυκτικής δραστηριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, υπογραμμίζει πως σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες για ορυκτές πρώτες ύλες δεν μπορεί να συνεχισθεί και η εξορυκτική βιομηχανία καλείται να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή μετάλλων και ορυκτών που είναι απαραίτητα για την προώθηση των ψηφιακών οικονομιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όπως υπογραμμίζει, η ποσότητα ορυκτών που απαιτείται για την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στις οικονομίες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα και η ιστορική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να μετατοπιστεί προς την εξάρτηση από τα ορυκτά ενώ οι ποσότητες από ανακύκλωση δεν θα επαρκούν για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Καταλήγοντας, τονίζει πως η «μηδενική εξόρυξη» δεν αποτελεί επιλογή για την Ευρώπη και ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και να γίνει κατανοητό, μεταξύ άλλων, ότι οι τομείς εστίασης των μεταλλευτικών επενδύσεων απαιτούν τεράστια ποσά, ότι η Ευρωπαϊκή Ταξινομία εγείρει εμπόδια στην επιλεξιμότητα της εξόρυξης, ότι το αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων μεταλλευτικών επιχειρήσεων, καθώς και ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης δεν ευνοούν με ειδικό τρόπο την εξόρυξη.
[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Αθανασίου Κεφάλα, πρώην προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, 14/12/2023]