«Ο κλάδος μας κατηγορείται ως μέρος του προβλήματος της περιβαλλοντικής καταστροφής. Δυστυχώς ή μάλλον ευτυχώς, αυτό είναι πάρα πολύ μακριά από την αλήθεια», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στις 21 Φεβρουαρίου, για τα 100 του χρόνια, ο Πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εγχώριος εξορυκτικός κλάδος μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ορυκτά για την ελληνική οικονομία, αρκεί η ανταγωνιστικότητά του να μη βάλλεται από πολιτικές οι οποίες αποφασίζονται χωρίς κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα
Ειδικότερα, ο κ. Γιαζιτζόγλου, μιλώντας στην εκδήλωση με την οποία ο ΣΜΕ ξεκινά μια σειρά εορταστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για τους ορυκτούς πόρους της χώρας, με αφορμή της συμπλήρωσης ενός αιώνα λειτουργίας του, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, είτε πρόκειται για στέρεους, είτε για υγρούς, είτε για αέριους ρύπους, η εξορυκτική δραστηριότητα συνεισφέρει σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά κάτω του 3%.
«Είναι γνωστό ότι οι μεταφορές αποτελούν μαζί με την ενέργεια τον κύριο παράγοντα για τους αέριους ρύπους, όπως και ότι η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών είναι η κύρια αιτία για τους στερεούς ρύπους. Είναι υποκριτικό να ταξιδεύουμε με το υπερμέγεθες αυτοκίνητό μας το οποίο διαθέτει έναν κινητήρα που ποτέ δεν θα τον αξιοποιήσουμε και από την άλλη να διαμαρτυρόμαστε για ένα σκαπτικό μηχάνημα που είτε μας αρέσει είτε όχι έχει βελτιστοποιηθεί, για λόγους κόστους, πριν τεθεί το θέμα της περιβαλλοντικής επίπτωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, επισήμανε το περιβαλλοντικό ντάμπινγκ που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εξόρυξης στην ΕΕ από τον ανταγωνισμό σε άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς το αυστηρότερο νομικό της πλαίσιο σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχει οδηγήσει τα τελευταία 30 χρόνιασε μείωση της παραγωγής εντός Ευρώπης πάνω από 35%. «Ταυτόχρονα, έχουν εκτοξευθεί οι εισαγωγές μας από κάποιες τρίτες χώρες, οι οποίες δεν κρύβουν ότι έχουν πολύ χαλαρότερο πλαίσιο. Ως επιτομή της διαστροφής της Πραγματικότητας, το σταμάτημα της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και η αντικατάσταση των προϊόντων με εισαγόμενα θεωρείται από κάποιους θετική ενέργεια για το περιβάλλον», τόνισε ο κ. Γιαζιτζόγλου.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό, καταναλωτικό αλλά και γεωπολιτικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό, όπως επισήμανε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες τεχνολογίες για το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει και την επαρκή παροχή αγαθών, πέρα από τυχόν γεωπολιτικά παιχνίδια που κάποιοι μπορεί να είναι διατεθειμένοι να παίξουν. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΜΕ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απειλή εμπορικών αποκλεισμών μεταξύ Ασίας και Δύσης, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, «δείχνουν ότι δεν είμαστε με όλους τους λαούς αγαπημένοι φίλοι και ασφαλείς εμπορικοί εταίροι». Και, όπως ανέφερε συμπερασματικά, μοιραία το βάρος θα πέσει και στις πρώτες ύλες.
Επίσης, αναδεικνύοντας τη σημασία του εξορυκτικού κλάδου διαχρονικά για την ανάπτυξη της Ελλάδας, υπενθύμισε ότι «αν δεν υπήρχε αυτό το μαύρο και μιαρό πτωχοκάρβουνο στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο, η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας θα είχε αργήσει μερικές δεκαετίες και ότι χωρίς τα βιομηχανικά ορυκτά στις Κυκλάδες, τους βωξίτες στη Φωκίδα, τα μάρμαρα στη Θάσο και την ανατολική Μακεδονία, τα μεταλλεύματα στην Κεντρική Στερεά και την Εύβοια, η εικόνα αυτών των περιοχών θα ήταν σήμερα αρκετά διαφορετική». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει και το παράδειγμα του Παρθενώνα, που αποτελεί δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά σημείο αναφοράς και πόλο δημιουργίας πλούτου για τη χώρα, και το χτίσιμο του οποίου οφείλει την ύπαρξή του στα μεταλλείου αργύρου στο Λαύριο, τα οποία υπήρξαν θεμέλιο του πλούτου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. «Και κάτι ανάλογο ισχύει και για το χρυσό στη βόρεια Μακεδονία και την καταλυτική επίδραση στην ανθρώπινη ιστορία που είχε η δυναστεία του μεγάλου Αλεξάνδρου», όπως σημείωσε ο κ. Γιαζιτζόγλου.
Τέλος, υπογράμμισε τις δυνατότητες που έχει ο εξορυκτικός κλάδος, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του υπεδάφους μας, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ορυκτά για την ανάπτυξη της χώρας, με δυο προϋποθέσεις: «Η πρώτη είναι ότι η ανταγωνιστικότητά μας, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, δεν θα βάλλεται από πολιτικές οι οποίες αποφασίζονται χωρίς κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα. Η δεύτερη είναι ότι οι ηγεσίες θα εξηγήσουν στις κοινωνίες ότι δεν μπορεί να γίνει ‘ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά’», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΜΕ.
Για το λόγο αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων αποφάσισε να εορτάσει την εφετινή επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του ως «Έτος Ορυκτών Πόρων», εστιάζοντας στα προϊόντα του και όχι στην δραστηριότητά του ως σωματείο.
[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, του Δημήτρη Φάρου, 24/2/2024]