Έξι νέα μεγάλα ορυχεία πρέπει να μπαίνουν σε παραγωγή ετησίως μέχρι το 2050 για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση χαλκού

Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του MIchigan και του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι ο χαλκός δεν μπορεί να εξορυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίσει με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής των ΗΠΑ για τη μετάβαση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών της χώρας σε τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το International Energy Forum (IEF), εξέτασε παγκόσμια δεδομένα 120 ετών από εταιρείες εξόρυξης χαλκού και υπολόγισε πόσο χαλκό θα χρειάζονταν οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και ο στόλος των οχημάτων της χώρας ώστε να καλύπτουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι οι ανάγκες σε χαλκό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ξεπερνούσαν αυτό που μπορούν να παράγουν τα υπάρχοντα ορυχεία χαλκού με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής.

Επιπλέον, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που υπεγράφη το 2022 στις ΗΠΑ, απαιτεί το 100% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται να είναι ηλεκτρικά έως το 2035. Αλλά ένα ηλεκτρικό όχημα απαιτεί τρεις έως πέντε φορές περισσότερο χαλκό από ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, χωρίς να υπολογίζεται ο χαλκός που απαιτείται για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου με στόχο τη φόρτιση αυτών των ηλεκτρικών οχημάτων.

«Ένα κανονικό Honda Accord χρειάζεται περίπου 40 λίβρες χαλκού. Το ίδιο ηλεκτρικό Honda Accord με μπαταρία χρειάζεται σχεδόν 200 λίβρες χαλκού. Οι χερσαίες ανεμογεννήτριες απαιτούν περίπου 10 τόνους χαλκού και για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, αυτή η ποσότητα μπορεί να είναι υπερδιπλάσια», δήλωσε ο Adam Simon, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Μέσω της μελέτης καταδεικνύουμε ότι η ποσότητα χαλκού που απαιτείται είναι ουσιαστικά αδύνατο να παραχθεί από τις εταιρείες εξόρυξης μέσω των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων».

Το έλλειμμα οφείλεται εν μέρει στις μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης που απαιτούνται για την ανάπτυξη μίας εξορυκτικής εκμετάλλευσης. Ο μέσος χρόνος μεταξύ της ανακάλυψης ενός νέου κοιτάσματος χαλκού και της λήψης άδειας για την κατασκευή του ορυχείου είναι περίπου 20 χρόνια.

Ο χαλκός εξορύσσεται από περισσότερες από 100 εταιρείες που εκμεταλλεύονται ορυχεία σε έξι ηπείρους. Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα για την παγκόσμια παραγωγή χαλκού από το 1900, μέσω των οποίων υπολόγισαν την παγκόσμια ποσότητα χαλκού που έχει εξορυχθεί τα τελευταία 120 χρόνια. Στη συνέχεια, προέβλεψαν μέσω μοντελοποίησης, ποια ποσότητα χαλκού είναι πιθανό να παραχθεί για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 17/6/2024]