Χαλκός: Πως θα επιδράσει η επιβράδυνση της Κίνας στις τιμές του (Bloomberg)

Χωρίς τους δυτικούς επενδυτές να αγοράζουν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κίνα και σε μια αγορά χαλκού που αρκετοί γνώστες του κλάδου λένε ότι εξακολουθεί να είναι η πιο αδύναμη που έχουν δει ποτέ 

Καθώς ο χαλκός εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά-ρεκόρ τον περασμένο μήνα, αρκετοί  Κινέζοι traders άρχισαν να έρχονται σε επαφή με δυτικά hedge funds, τα ονόματα των οποίων είχαν διαβάσει μέχρι τότε μόνο στον Τύπο. Για χρόνια, η προνομιακή εικόνα των βετεράνων traders για τη δική τους οικονομία τους είχε δώσει ένα πλεονέκτημα στην αγορά χαλκού, όπου η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τώρα ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα πάντα στην Κίνα έδειχναν ότι η αγορά θα έπρεπε να βρίσκεται σε ύφεση, και όμως οι τιμές ανέβαιναν στα ύψη.

Οι επαφές με διαχειριστές κεφαλαίων όπως ο Pierre Andurand και ο Luke Sadrian που είχαν κάνει θραύση ως δυο από τους μεγαλύτερους ταύρους της αγοράς – αναδεικνύουν τη διελκυστίνδα που έχει καταλάβει την αγορά χαλκού τους τελευταίους μήνες.

Από τη μία πλευρά είναι οι διαχειριστές ανοδικών κεφαλαίων στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στον χαλκό με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές ελλείψεις και από την άλλη πλευρά είναι οι Κινέζοι αγοραστές, που επικεντρώνονται περισσότερο στο εδώ και τώρα.

Για τους Κινέζους traders ήταν μια ταπεινωτική εμπειρία. Η κακή διάθεση στην πατρίδα τους, τους είχε πείσει να ποντάρουν ενάντια στις διεθνείς τιμές του χαλκού. Στη συνέχεια, ένα κύμα αγορών από επενδυτές ώθησε τις τιμές σε ρεκόρ και οι έμποροι που θεωρούσαν τους εαυτούς τους, τους πιο έξυπνους παίκτες της αγοράς, εξαφανίστηκαν.

Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη για τους Κινέζους εμπόρους, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο Tiger Shi, διευθύνων σύμβουλος της Bands Financial Ltd. 

Αλλά τώρα, καθώς κατακάθεται η σκόνη της φρενίτιδας του περασμένου μήνα, η σημασία της κινεζικής αγοράς έχει επιβεβαιωθεί εκ νέου. 

Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά περίπου 13% από την κορύφωση πάνω από τα 11.100 δολάρια τον τόνο, καθώς οι κερδοσκόποι μείωσαν απότομα τα ανοδικά τους στοιχήματα.

Χωρίς τους δυτικούς επενδυτές να αγοράζουν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κίνα και σε μια αγορά χαλκού που αρκετοί γνώστες του κλάδου λένε ότι εξακολουθεί να είναι η πιο αδύναμη που έχουν δει ποτέ.

Εάν διατηρηθούν τα δειλά σημάδια ανάκαμψης των κινεζικών αγορών, ορισμένοι ταύροι του χαλκού πιστεύουν ότι η αγορά θα μπορούσε να ετοιμαστεί για νέα υψηλά ρεκόρ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αν όμως οι αδύναμες κινεζικές παραγγελίες συνεχίσουν να υφίστανται, αυτό θα υποδηλώσει ότι η ασθενής κατάσταση δεν είναι απλώς αποτέλεσμα καθυστερημένης αγοράς, αλλά ένδειξη της φτωχής  ζήτησης. Οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη περισσότερο – στα 9.000 ή ακόμη και στα 8.000 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Σύντομη συμπίεση

Η αποσύνδεση μεταξύ της κινεζικής αγοράς και των δυτικών επενδυτών είχε αρχίσει να δημιουργείται εδώ και αρκετούς μήνες.

Επενδυτές και αναλυτές έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον για να κάνουν την πιο ανοδική πρόβλεψη για τις τιμές του χαλκού εν μέσω προβλέψεων για ραγδαία αύξηση της ζήτησης λόγω της ενεργειακής μετάβασης και των προκλήσεων για την ενίσχυση της παραγωγής των ορυχείων. 

Στο μεταξύ, μια σειρά από εκθέσεις που εκτιμούσαν τεράστιες ποσότητες χαλκού που απαιτούνται για τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης επέτειναν τη φρενίτιδα.

[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 24/6/2024]