Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως προωθούν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, η ζήτηση για υποκατάστατα με τη μορφή ορυκτών και μετάλλων εκτοξεύεται στα ύψη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι έως το 2030, θα χρειαστούμε 50 νέα ορυχεία λιθίου, 60 νέα ορυχεία νικελίου και 17 ορυχεία κοβαλτίου για να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα (EV) και υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η πράσινη μετάβαση οδηγεί σε αυτήν την άνευ προηγουμένου ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά. Τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ηλιακά panel, οι ανεμογεννήτριες και το ηλεκτρικό δίκτυο απαιτούν τεράστιες ποσότητες χαλκού, κοβαλτίου, νικελίου, λιθίου και άλλων στρατηγικών μετάλλων.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και με όλα τα τρισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν παγκοσμίως για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κόσμος έχει κάνει πολύ λίγα για να μειώσει την εξάρτηση του από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Vaclav Smil, η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει πράγματι αυξηθεί από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997 και εξακολουθεί να αποτελεί το συντριπτικό μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας μέχρι σήμερα.
«Παρά τις διεθνείς συμφωνίες, τις κρατικές δαπάνες, τους νέους κανονισμούς και τις τεχνολογικές εξελίξεις, η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 55% μεταξύ 1997 και 2023. Και το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε μόνο από σχεδόν 86% το 1997 σε περίπου 82% το 2022».
Η επιμονή να περιγράφονται ως απόλυτα καθαρές οι τεχνολογίες των ηλεκτρικών οχημάτων, της ηλιακής ενέργειας και της αιολικής ενέργειας, παραβλέπει το γεγονός ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες απαιτούν πρώτες ύλες που πρέπει να εξορυχθούν. Τα ηλεκτρικά οχήματα, για παράδειγμα, απαιτούν 6 έως 10 φορές περισσότερες πρώτες ύλες που πρέπει να εξορυχθούν σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα οχήματα, καθώς αντικαθιστούν μια πηγή ενέργειας (καύσιμο) με μια μεγάλη γκάμα μετάλλων που είναι πολύ πιο δύσκολο να εξορυχθούν και να επεξεργαστούν.
[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 31/7/2024]