Τα εγγενή πλεονεκτήματα του πολύτιμου μετάλλου το έχουν κάνει καίριο μέρος της οικονομίας εδώ και χιλιάδες χρόνια – Οι παγίδες και οι ευκαιρίες
Ο χρυσός είναι περιζήτητος εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την ομορφιά, την ευελιξία και τη φήμη του ως ασφαλούς καταφυγίου να τον καθιστά εξαιρετικά ελκυστικό. Από ράβδους μέχρι μετοχές εξόρυξης και ETFs, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να εμπλακεί ο κάθε επίδοξος επενδυτής.
Το CNBC εξέτασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επένδυσης σε χρυσό, τις επιλογές των επενδυτικών τοποθετήσεων και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει μια τέτοια κίνηση.
Σε αντίθεση με άλλα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός δεν οξειδώνεται και είναι σταθερός σε θερμοκρασία δωματίου, συν το ότι έχει τις ίδιες ιδιότητες ανεξάρτητα από το πού εξάγεται. «Το φορητό, το διαιρετό, το ανταλλάξιμο και το σταθερό είναι σχεδόν καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός αρχέγονου περιουσιακού στοιχείου και γι’ αυτό ο χρυσός φέρει αυτή την αξία», ανέφερε ο αναλυτής της Panmure Liberum, Tομ Πράις.
Οι τιμές του χρυσού έχουν επίσης σημειώσει ιλιγγιώδη πορεία τον τελευταίο καιρό, σημειώνοντας άνοδο 13% το 2023 και πάνω από 17% από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα, εν μέσω υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων, αύξησης των αγορών του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες και προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Οι τιμές spot της Νέας Υόρκης διαπραγματεύονταν γύρω στα 2.465 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Τόσο οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America όσο και της Citi υποστηρίζουν ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Ο ρόλος του χρυσού ως «τρόπος αποθήκευσης αξίας» προσελκύει πολλούς επενδυτές όταν οι αγορές γίνονται ευμετάβλητες.
Αποτελεί «αποτελεσματική αντιστάθμιση έναντι των φόβων γεωπολιτικής πόλωσης, πληθωρισμού ή υπερβολικών ελλειμμάτων», σύμφωνα με την UBS, ενώ η Berenberg σημειώνει ότι ο χρυσός «εξακολουθεί να προτιμάται στις ασταθείς αγορές».
Όταν επενδύετε μακροπρόθεσμα, «γιατί να μην έχετε λίγο χρυσό;» ρωτά ο Ρόμπιν Μπαρ, ανεξάρτητος σύμβουλος εμπορευμάτων. «Δεν ξέρετε πώς θα είναι ο κόσμος σε 15, 20 χρόνια. Το να έχετε λίγο χρυσό μπορεί να σας αποφέρει μερίσματα – ή μπορεί και όχι».
Ο χρυσός θεωρείται επίσης συχνά ως αντιστάθμιση τόσο έναντι του δολαρίου όσο και του πληθωρισμού.
Καθώς ο χρυσός τιμολογείται συχνά σε δολάρια ΗΠΑ, τείνει πολλές φορές να έχει αντίστροφη σχέση με το νόμισμα. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναφέρει ότι τα κέρδη του μετάλλου έχουν ξεπεράσει τους δείκτες τιμών καταναλωτή από τη δεκαετία του 1970. «Στα χρόνια που ο πληθωρισμός ήταν μεταξύ 2%-5%, η τιμή του χρυσού αυξανόταν κατά μέσο όρο 8% ετησίως», ανέφερε το Συμβούλιο στην ιστοσελίδα του.
Ως μακροπρόθεσμη αντιστάθμιση του πληθωρισμού, ο χρυσός έχει καλή απόδοση, σύμφωνα με την Έιμι Αρνό, στρατηγική σύμβουλο χαρτοφυλακίου της Morningstar. Αλλά σε μικρότερες χρονικές περιόδους, το ρεκόρ του είναι πιο «μικτό», ανέφερε, επισημαίνοντας τις ιστορικές διακυμάνσεις.
«Ο χρυσός διέπρεψε κατά τη διάρκεια της περιόδου υψηλού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, όταν η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και η ταχεία επέκταση της νομισματικής προσφοράς ώθησαν τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά ταύτα, σε άλλες περιόδους, όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το 1988-91, στην πραγματικότητα σημείωσε αρνητικές συνολικές αποδόσεις κατά μέσο όρο και υστερούσε κατά πολύ σε σχέση με τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης», ανέφερε η ίδια.
Ορισμένοι επενδυτές έχουν επισημάνει ότι άλλες επενδύσεις -όπως, για παράδειγμα, οι τίτλοι του Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό- προσφέρουν καλύτερους τρόπους προστασίας από την άνοδο των τιμών.
Σε ορισμένες κρίσεις, οι επενδυτές μπορεί, μεν, να αναμένουν πτώση των τιμών του χρυσού, σύμφωνα με τον Τζον Μάγιερ, επικεφαλής ερευνών της SP Angel, αλλά «γενικά θα ανακάμψουν ταχύτερα από άλλες επενδύσεις προσφέροντας στους επενδυτές μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από πολλά άλλα μέσα».
Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατηρούν περίπου το 2% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, αν και υποστήριξαν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αξίζει να αυξηθεί ανάλογα με την αντίληψη που έχει κανείς για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 10% συνιστάται γενικά ως ανώτατο όριο κατανομής σε χρυσό, με πολλούς να το θεωρούν ως βασικό τρόπο διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την έκθεση στον χρυσό, όπως η επένδυση στο φυσικό προϊόν, η αγορά μετοχών που σχετίζονται με τον χρυσό, όπως οι εταιρείες εξόρυξης, ή η επιλογή διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Η κατοχή νομισμάτων ή ράβδων χρυσού προσφέρει ορισμένα οφέλη, ειδικά αν επικρατεί νευρικότητα σχετικά με τα γεωπολιτικά γεγονότα και τις μακροοικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με τον Πράις. Για ορισμένους επενδυτές, «το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να κατέχουν πραγματικό μετάλλευμα, επειδή έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Πρόκειται για προστασία από τον πληθωρισμό και προστασία από το… τέλος του κόσμου».
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ🙂
[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, 29/7/2024]