Ενδιαφέρον από ενεργειακές και μεταλλουργικές εταιρείες
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των δημόσιων μεταλλείων αντιμονίτη στην Κέραμο Χίου, από όπου μπορεί να παραχθεί το κρίσιμο μέταλλο του αντιμονίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί βρέθηκαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης προκειμένου αφενός να κάνουν αυτοψία στα μεταλλεία, αλλά κυρίως για να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους εκπροσώπους των τοπικών και παραγωγικών φορέων του νησιού.
Στόχος είναι να απαντηθούν όλες οι απορίες και να κατευναστούν οι όποιες ανησυχίες πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των μεταλλείων στην Κέραμο Χίου.
Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρησή τους αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές φθινοπώρου, αφού εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, όπως είχε γίνει και στους Μολάους Λακωνίας όπου η μισθώτρια εταιρεία εντόπισε γερμάνιο, ένα επίσης υψηλής γεωλογικής σπανιότητας μέταλλο.
Πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης
Είναι αξιοσημείωτο ότι έως σήμερα παραγωγή αντιμονίου δεν υπάρχει καθόλου στην Ευρώπη, παρότι υπάρχουν κοιτάσματα σε ορισμένες χώρες. Το αντιμόνιο αποτελεί κρίσιμη πρώτη ύλη παγκόσμιας σημασίας και η ζήτηση της αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Σήμερα η παγκόσμια κατανομή πόρων αντιμονίου είναι άνιση, καθώς καταγράφεται υψηλός βαθμός εξάρτησης της Ευρώπης από ελάχιστες χώρες για καθαρές εισαγωγές αντιμονίου, με συνέπεια να εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού.
Στις περισσότερες χώρες, η έρευνα και η εκμετάλλευση αντιμονίου έχουν σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω οικονομικών περιορισμών που σχετίζονται με τις λειτουργίες και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Σε κάθε περίπτωση σε πολλές χώρες γίνονται έρευνες για εντοπισμό πρόσθετων αποθεμάτων αντιμονίου, καθώς σημαντικές ποσότητες αντιμονίου χρησιμοποιούνται στις νέες τεχνολογίες.
Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον από μεγάλους αλλά και μικρομεσαίους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και της μεταλλουργίας είναι σημαντικό για τον μεταλλευτικό χώρο της Χίου.
Μάλιστα, ένας από αυτούς έχει εδώ και μήνες περάσει το κατώφλι του ΥΠΕΝ για να δηλώσει το ενδιαφέρον του, σε σύμπραξη με μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων.
Τέλη του έτους για τα Κιμμέρια
Το συγκεκριμένο σχήμα λέγεται ότι ενδιαφέρεται και για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, για τον οποίο αναμένεται να «τρέξει» προς τα τέλη του έτους αντίστοιχος διαγωνισμός. Για τα Κιμμέρια έχει παραδοθεί στο ΥΠΕΝ από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) πλήρης κοιτασματολογική μελέτη, στην οποία γίνεται αναφορά για μεταλλοφορία μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη (scheelite).
Παράλληλα, έρευνες από την ΕΑΓΜΕ συνεχίζονται για την επιβεβαίωση και άλλων κοιτασμάτων που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες προκειμένου να βγουν και άλλοι δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι σε διαγωνισμούς. Στόχος η αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, αξιοποιώντας και τη χρηματοδότηση των ερευνών με τα περίπου 15 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το 2024 από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr, 9/7/2024]