Μπορεί η BHP (BHP LONDON, NYSE, SYDNEY) να μην κατάφερε να εξαγοράσει την Anglo American (AAL LONDON) και τα πολύτιμα κοιτάσματα και ορυχεία χαλκού που διαθέτει, αλλά δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Την Τρίτη που μας πέρασε ανακοίνωσε την εξαγορά της καναδικής εταιρείας Filo Corporation (FILO TORONTO), σε συνεργασία με την επίσης καναδική Lundin Mining (LUN TORONTO). Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε στην ουσία τις σχετικές πληροφορίες που είχαν δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε ρεπορτάζ του Bloomberg από τη 12η Ιουλίου.
Η συμφωνία είναι κάπως πολύπλοκη και δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειές της. Η ουσία της είναι πως η BHP, δηλαδή η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στον κόσμο, θα αποκτήσει το 50% της Filo η οποία είναι η ιδιοκτήτρια μίας μεγάλης έκτασης με κοιτάσματα χαλκού, χρυσού και ασημιού στα σύνορα Χιλής Αργεντινής. Στα πλαίσια της συνεργασίας με την Lundin, η BHP θα αποκτήσει μερίδιο 50% και στο ορυχείο Josemaria της Lundin, το οποίο γειτονεύει με την έκταση της Filo.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η BHP και η Lundin θα προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις με σκοπό να καταφέρουν σε λίγα χρόνια να θέσουν σε λειτουργία ορυχεία χαλκού στο project της Filo και να τα συνδυάσουν με το project Josemaria προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα λειτουργίας. Η BHP θα πληρώσει αρχικά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλλει σημαντικά ποσά για μερικά χρόνια, μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα ορυχεία. Θεωρητικά, η BHP δεν αγοράζει φθηνά τα περιουσιακά στοιχεία της Filo, συνυπολογιζόμενων και των απαραίτητων επενδύσεων.
Όπως όμως επισημαίνει το Bloomberg, αυτό είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, καθώς είναι δύσκολο για οποιαδήποτε εξορυκτική επιχείρηση να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικά ορυχεία, εν λειτουργία ή ακόμα και πριν λειτουργήσουν. Είναι γνωστό πως ο Mike Henry, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχει βάλει σαν στόχο του τη σημαντική ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στον τομέα του χαλκού, προσβλέποντας σε σημαντικά οφέλη τα επόμενα χρόνια. Πριν δύο χρόνια εξαγόρασε την αυστραλιανή Oz Minerals και πριν μερικούς μήνες επιχείρησε να κάνει κάτι παρόμοιο με την Anglo American.
Η στρατηγική του Henry δεν είναι παράλογη, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο αναμένεται πως θα αυξάνεται σταθερά για πολλά χρόνια ακόμα λόγω του ότι είναι απόλυτα απαραίτητο για τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση και την πράσινη οικονομία. «Πληρώνει ακριβά» για αυτές τις εξαγορές αλλά πιστεύει πως αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στις μεγάλες ανταγωνίστριές του και κυρίως στη Rio Tinto (RIO NYSE, LONDON, SYDNEY) η οποία κινείται πολύ πιο συντηρητικά υπό την ηγεσία του Jacob Stausholm.
Όπως όμως επισημαίνει ο Anthony Currie του Reuters Breakingviews, η απροθυμία του Stausholm να πληρώσει ακριβά μπορεί να του κοστίσει και να μείνει πίσω στην κούρσα για την εξασφάλιση μεγάλου μεριδίου αγοράς στην παγκόσμια αγορά χαλκού. Το αφεντικό της Rio Tinto μπορεί να ελπίζει σε μία περαιτέρω πτώση της τιμής του χαλκού, η οποία θα ρίξει τις τιμές των εταιρειών που έχει στο στόχαστρό του. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο.
Μπορεί η τιμή του κόκκινου μετάλλου να υποχώρησε προς τα 4,10 δολάρια/λίβρα από τα ιστορικά υψηλά των 5,10 δολαρίων/λίβρα που είχε φθάσει τον Μάιο αλλά αν κρίνουμε από τις πρόσφατες ειδήσεις από την Κίνα, η περαιτέρω σημαντική πτώση δεν θεωρείται πολύ πιθανή. Όπως διαβάσαμε προχθές στο Bloomberg, οι Κινέζοι αγοραστές χαλκού έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται εκ νέου και η ζήτηση φαίνεται πως δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τα τωρινά επίπεδα. Αυτό μπορεί να έχει στο νου του ο Mike Henry της BHP κινούμενος τόσο επιθετικά για την απόκτηση όλο και περισσότερων ορυχείων χαλκού.
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 2/8/2024]