Πριν από μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έλαβε 170 αιτήσεις για Στρατηγικά Έργα βάσει του Νόμου περί Κρίσιμων Πρώτων Υλών (CRMA). Σύμφωνα με την Ε.Ε. αυτή η ισχυρή ανταπόκριση αντανακλά τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα να ενισχύσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης σε στρατηγικές πρώτες ύλες.
Οι αιτήσεις καλύπτουν πολλές από τις στρατηγικές πρώτες ύλες που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του CRMA, συμπεριλαμβανομένων του λιθίου, του νικελίου, του κοβαλτίου και του γραφίτη. Καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας με 77 εφαρμογές να επικεντρώνονται στην εξόρυξη, 58 στην επεξεργασία, 30 στην ανακύκλωση και πέντε στην υποκατάσταση. Το ερώτημα που υπάρχει όμως στην αγορά είναι εάν μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τους στόχους.
Πηγές της αγοράς εκφράζουν στο energygame.gr επιφυλάξεις εάν κάποια από τα 170 projects θα είναι σε παραγωγή το 2030. Υπενθυμίζεται ο στόχος της Κομισιόν να υπάρχει μέχρι τότε αυτάρκεια σε πρώτες ύλες, σε ποσοστό 10-15%. Υποστηρίζουν, δε, πως μόνο με άμεση προτεραιότητα μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους. «Με αυτούς τους χρόνους αδειοδότησης δεν γίνεται», προσθέτουν. Πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals Ευάγγελος Μυτιληναίος σε άρθρο του στο Euractiv απηύθυνε έκκληση στην Κομισιόν, στις κυβερνήσεις, και στη βιομηχανία, για συσπείρωση γύρω από τον στόχο της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών πρώτων υλών. «Εμείς ως τομέας έχουμε ένα σαφές μήνυμα. Μπορούμε να επιτύχουμε για την Ευρώπη, αν η Ευρώπη επιτύχει και αυτή και ”ξεκλειδώσει” το πλήρες δυναμικό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στη χώρα μας εκτιμάται πως μέχρι τέλος του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι αλλαγές στον μεταλλευτικό κώδικα. Ειδική ομάδα έχει συσταθεί στο υπουργείο Ενέργειας, με σκοπό να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις. Σε δηλώσεις του στο energygame.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου αναφέρει πως πρέπει να προωθηθούν οι έρευνες για να ξεκαθαριστεί σε πια άλλα σημεία της χώρας υπάρχουν κοιτάσματα και αν είναι ή δεν είναι αξιοποιήσιμα. «Η έρευνα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο θα έπρεπε να είναι, ενώ υπάρχουν κάποια κοιτάσματα που είχαν μπει παλιότερα στο «αρχείο», γιατί τότε δεν συγκέντρωναν το ενδιαφέρον. Τώρα, βλέπουμε το ενδιαφέρον που υπάρχει από οικονομικής και γεωπολιτικής πλευράς για το αντιμόνιο», τονίζει ο κ. Γιαζιτζόγλου αναφέροντας πως για να προχωρήσει το project θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται, πως το αντιμόνιο στη Χίο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που έγινε στο νησί. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο γερμάνιο και συγκεκριμένα στους Μολάους Λακωνίας, όπου μέσα στο επόμενο έτος θα βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών για το εύρος του κοιτάσματος.
[ΠΗΓΗ: https://www.energygame.gr/, του Δημήτρη Αβαρλή , 11/9/2024]