ΕΛΛΗΜΕΤ: Ίδρυση μονάδας επεξεργασίας εμπλουτισμένου χρωμίτη στο πλάνο

Επενδυτικός φάκελος για την «Ίδρυση Νέας Μονάδας Μεταλλουργικής Επεξεργασίας Εμπλουτισμένου Χρωμίτη» κατατέθηκε από την εταιρεία ΕΛΛΗΜΕΤ Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε. στην Enterprise Greece, προς ένταξη στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». Το έργο βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο της Enterprise προς διαβούλευση, με ημερομηνία λήξης την 28η Οκτωβρίου.

Το υπό μελέτη έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία σύγχρονης μονάδας μεταλλουργικής κατεργασίας εμπλουτισμένων κοιτασμάτων χρωμίτη για την παραγωγή μεταλλουργικών προϊόντων σιδηροχρωμίου. Η επένδυση θα υλοποιηθεί στη θέση Χαλβάδες του Δ.Δ. Δρεπάνου, του Δήμου Κοζάνης και η εγκατάσταση της νέας μονάδας έχει σκοπό την αξιοποίηση του χρωμιτικού αποθεματικού δυναμικού της περιοχής του όρους Βούρινου. Φορέας της επένδυσης είναι η ΕΛΛΗΜΕΤ, της οποίας κύριες δραστηριότητες αποτελούν η εκμετάλλευση μεταλλείων, η εξόρυξη μεταλλευμάτων και η επεξεργασία αυτών. Ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας» βάσει άρθρου 2 παρ. (1γ), τονίζοντας τη συμβολή της επένδυσης στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. Αιτείται να λάβει
(i) το κίνητρο της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης του άρθρου 10 παρ. (3α) και (ii) το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης του άρθρου 9 του Ν.4864/2021. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 138 νέες ΕΜΕ.

[ΠΗΓΗ: https://industry-news.gr/, 22/10/2024]