Η CMOC αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει ένα τριετές μνημόνιο προμήθειας και αγοράς με την Contemporary Amperex Technology Ltd. , την μεγαλύτερη παγκοσμίως κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών, που κατέχει και ένα πακέτο μετοχών, το δεύτερο μεγαλύτερο, στην CMOC για την παραγωγή μετάλλων όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το νικέλιο και το λίθιο
Το πρώτο παγκοσμίως ορυχείο κοβαλτίου κατάφερε να καταρρίψει τον ετήσιο στόχο παραγωγής μόλις το περασμένο τρίμηνο, μετά από την ανοδική πορεία στις τιμές για τα υλικά μπαταριών παγκοσμίως.
Η CMOC Group Ltd παρήγαγε 84.722 τόνους κοβαλτίου στα ορυχεία της στην Αφρική μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με μια εταιρική έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Δευτέρα (28/10).
Ο στόχος που είχε τεθεί για την παραγωγή για το 2024 ήταν μόλις 70.000 τόνοι.
Η γρηγορότερη από το αναμενόμενο αύξηση της παραγωγής, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση και στην κατανάλωση κοβαλτίου, μειώνοντας παράλληλα την τιμή του σε χαμηλό επίπεδο οκταετίας.
Η CMOC αποκαθήλωσε από το βάθρο της την Glencore Plc, που πέρσι ήταν η κορυφαία προμηθευτείς μετάλλου για πάσα ρήση, από μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως και κράματα αεροδυναμικής.
Η CMOC επεκτάθηκε με δύο μεγάλα ορυχεία στο Κονγκό, όπου το κοβάλτιο εξάγεται ως παράγωγο του χαλκού. Η παραγωγή του λεγόμενου «κόκκινου μετάλλου» τους πρώτους εννέα μήνες αυξήθηκε κατά 78% και θα μπορούσε να φτάσει ως τους 600.000 τόνους μέχρι το τέλος του έτους, αν η παραγωγή παρέμενε σταθερή.
Τα κέρδη του ανθρακωρυχείου μόνο το τρίτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 64% ήτοι 2,9 δισ. γιούαν (410 εκ. δολάρια), σε σχέση με πέρσι. Σε αυτό συνηγόρησαν και οι παγκόσμιές τιμές των μετάλλων. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% και ανήλθαν στα 51,9 δισ. γιούαν.
Ανάμεσα σε άλλες κινεζικές εταιρείες που προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή χαλκού στην κεντρική Αφρική βρίσκεται και η CMOC. Οι προκαταρκτικές εργασίες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην δυτική περιοχή του ορυχείου Tenke Fungurume και η δεύτερη φάση του έργου Kisanfu, έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η CMOC αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει ένα τριετές μνημόνιο προμήθειας και αγοράς με την Contemporary Amperex Technology Ltd. , την μεγαλύτερη παγκοσμίως κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών, που κατέχει και ένα πακέτο μετοχών, το δεύτερο μεγαλύτερο, στην CMOC για την παραγωγή μετάλλων όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το νικέλιο και το λίθιο.
Η CALT αγόρασε προϊόντα αξίας περίπου 546 εκατομμυρίων δολαρίων από την CMOC μόνο μέσα στους οκτώ πρώτους μήνες του 2024, διπλασιάζοντας της περσινές της παραγγελίες, κυρίως με την αγορά προϊόντων που σχετίζονται με το νικέλιο.
[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 30/10/2024]