Η Σαουδική Αραβία προχώρησε την Τρίτη σε εννέα επενδυτικές συμφωνίες στον τομέα των μετάλλων και της εξόρυξης αξίας άνω των 35 δισεκατομμυρίων ριάλ (9,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με εταιρείες όπως η ινδική Vedanta και η κινεζική Zijin Group, αναφέρει το Reuters. Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επενδύσεων στο Ριάντ από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανθεκτικότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Εθνικής Επενδυτικής Στρατηγικής της σαουδαραβικής κυβέρνησηςΗ αναπτυσσόμενη εξορυκτική βιομηχανία του βασιλείου αποτελεί μέρος του σχεδίου Vision 2030 για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ξένες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου μέχρι το 2030, επιτυγχάνοντας μόλις το ένα τέταρτο αυτού του ποσού πέρυσι.
Eγκαταστάσεις χαλκού
Ο όμιλος πετρελαίου-μετάλλων Vedanta θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις χαλκού με κεφαλαιουχική δαπάνη 7,5 δισ. ριάλ στο Ras Al-Khair, όπως προέκυψε από παρουσίαση σε συνέδριο, συμπεριλαμβανομένου ενός χυτηρίου και διυλιστηρίου δυναμικότητας 400.000 μετρικών τόνων ετησίως (tpa) και ενός εργοστασίου ράβδων χαλκού 300.000 tpa.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, το έργο θα εξασφαλίσει την εγχώρια αυτάρκεια στην παραγωγή χαλκού και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη με περίπου 70 δισεκατομμύρια ριάλ.
Η Vedanta ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Σαουδική Αραβία λόγω των διαθέσιμων κινήτρων – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών γης, νερού και ενέργειας – καθώς και της πιθανής δυνατότητας να αξιοποιήσει το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου εκεί, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βασικών μετάλλων Chris Griffith.
«Υπάρχουν κάποια (κίνητρα) που είναι αρκετά προφανή και κάποια που είναι λιγότερο προφανή και για τα οποία συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τώρα», δήλωσε ο Griffith, προσθέτοντας ότι η Vedanta μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσλάβει έναν τοπικό εταίρο για να βοηθήσει στην προώθηση των έργων.
Χυτήριο ψευδαργύρου
Η Zijin θα επενδύσει 5 έως 6 δισεκατομμύρια ριάλ, με την πρώτη φάση να επικεντρώνεται στην κατασκευή ενός χυτηρίου ψευδαργύρου με δυναμικότητα 100.000 τόνων ετησίως ράβδων ψευδαργύρου και 200.000 τόνων ετησίως θειικού οξέος.
Σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί μονάδα εξόρυξης ανθρακικού λιθίου για την παραγωγή 60.000 τόνων ετησίως ανθρακικού λιθίου ποιότητας μπαταρίας και σε τελική φάση θα κατασκευαστεί διυλιστήριο χαλκού με παραγωγή 200.000 τόνων ετησίως καθόδων χαλκού και περίπου 50.000 τόνων ετησίως ηλεκτρολυτικού φύλλου χαλκού.
Η αυστραλιανή Hastings Technology Metals θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας σπάνιων γαιών σε διάφορες φάσεις για συνολική επένδυση 5,6 έως 7,2 δισ. ριάλ.
Οι φάσεις περιλαμβάνουν μια μονάδα υδρομεταλλουργικής επεξεργασίας, μια εγκατάσταση διαχωρισμού με εκχύλιση με διαλύτη, μια εγκατάσταση μεταγενέστερης επεξεργασίας στοιχείων σπάνιων γαιών και την προμήθεια στοιχείων σπάνιων γαιών από ορυχεία στη Σαουδική Αραβία.
Η εταιρεία Platinum Group Metals με έδρα το Βανκούβερ διεξάγει μελέτες με την τοπική εταιρεία Ajlan & Bros Mining για την κατασκευή ενός χυτηρίου μετάλλων της ομάδας πλατίνας και ενός διυλιστηρίου βασικών μετάλλων αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων ριάλ. Η πρώτη ύλη θα προέρχεται από το ορυχείο Waterberg της Νότιας Αφρικής, το οποίο αναπτύσσει ο καναδικός όμιλος.
[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 27/11/2024]