Η Ουκρανία διαθέτει περίπου 20.000 κοιτάσματα ορυκτών με 116 διαφορετικά είδη. Οι βασικοί πόροι περιλαμβάνουν τιτάνιο, λίθιο, βηρύλλιο, μαγγάνιο, γάλλιο, ουράνιο, ζιρκόνιο, γραφίτη, απατίτη, φθορίτη και νικέλιο.
Συγκεκριμένα, η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων, καθώς και σχεδόν 500.000 τόνους λιθίου, ένα πολύτιμο στρατηγικό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για μπαταρίες.
Η στρατηγική σημασία των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι για βιομηχανίες όπως η άμυνα, η υψηλή τεχνολογία, η αεροδιαστημική και η πράσινη ενέργεια. Η παγκόσμια ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά αναμένεται να αυξηθεί, λόγω της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η δυνατότητα της Ουκρανίας να προμηθεύει αυτά τα ορυκτά είναι ζωτικής σημασίας για χώρες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να μειώσουν την εξάρτηση από χώρες όπως η Κίνα και άλλα μη δημοκρατικά καθεστώτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει στρατηγικές για να αξιοποιήσουν τους πόρους της Ουκρανίας για να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, να υποστηρίξουν τις πράσινες μεταβάσεις και να βοηθήσουν τη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων
Η ουκρανική κυβέρνηση είναι προορατική στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για την ανάπτυξη των κρίσιμων ορυκτών πόρων της. Τα τελευταία χρόνια, η Ουκρανία έχει υπογράψει στρατηγικές συνεργασίες και έχει διοργανώσει επενδυτικά φόρουμ για να παρουσιάσει τις εξορυκτικές της ευκαιρίες. Για παράδειγμα, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Ουκρανίας για τα κρίσιμα ορυκτά, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021, στοχεύει να γεφυρώσει το μεταλλευτικό χάσμα στην Ευρώπη αναπτύσσοντας 100 έργα που επικεντρώνονται σε 10 κρίσιμες πρώτες ύλες3.
Η Ουκρανία έχει επίσης αρχίσει να δημοπρατεί άδειες ερευνών ορυκτών όπως το λίθιο, ο χαλκός, το κοβάλτιο και το νικέλιο, προσφέροντας προσοδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προώθηση της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ουκρανίας.
Η κρατική United Mining and Chemical Company, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πρώτων υλών τιτανίου στον κόσμο, θα δημοπρατηθεί για ιδιωτικοποίηση στις 9 Οκτωβρίου με αρχική προσφορά 3,9 δισεκατομμυρίων UAH (περίπου 95 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η εταιρεία κατέχει μερίδιο 4 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς και ο όγκος παραγωγής της την τοποθετεί μεταξύ των 10 κορυφαίων παραγωγών στον κόσμο.
Συνεργασία ΗΠΑ-Ουκρανίας
Η Ουκρανία στοχεύει να αξιοποιήσει τους πλούσιους ορυκτούς της πόρους για να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια. Από την άποψη αυτή, η συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα των κρίσιμων υλικών υπήρξε επίκεντρο των πρόσφατων συζητήσεων.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 12 Αυγούστου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, συζήτησαν κοινά επενδυτικά σχέδια και τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και των προσπαθειών ανασυγκρότησης.
Συγκεκριμένα, η ουκρανική κυβέρνηση επιθυμεί να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στις βιομηχανίες εξόρυξης και μεταποίησης της. Αυτή η συνεργασία στοχεύει να εμβαθύνει τους δεσμούς και να αξιοποιήσει τους πλούσιους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας για την υποστήριξη της παραγωγής ημιαγωγών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Περιβαλλοντικές εκτιμήσεις
Ενώ η ανάπτυξη κρίσιμων ορυκτών παρουσιάζει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, ενέχει επίσης περιβαλλοντικούς κινδύνους. Η βιασύνη για την εκμετάλλευση αυτών των πόρων πρέπει να εξισορροπηθεί με βιώσιμες πρακτικές για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι διεθνείς εταίροι γνωρίζουν αυτές τις προκλήσεις και εργάζονται για περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές εξόρυξης. Τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα με τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Τα τεράστια αποθέματα ορυκτών της χώρας, σε συνδυασμό με τις προληπτικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τη διεθνή συνεργασία, τοποθετούν την Ουκρανία ως βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά κρίσιμων υλικών. Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε πιο πράσινες τεχνολογίες, ο ρόλος της Ουκρανίας στην παροχή βασικών ορυκτών θα γίνεται όλο και πιο ζωτικός.
[ΠΗΓΗ: https://www.defence-point.gr/, από dentons.com, 19/11/2024]